Smutné výročí aneb lidský hyenismus nezná mezí

Smutné výročí aneb lidský hyenismus nezná mezí
ilustrační foto

21. září uplynulo 43 let od tragedie, která ohromila nejen sportovní svět. Pod koly vlaku v Bulharsku zahynulo téměř kompletní družstvo prostějovských parašutistů. K jedné tragedii se přidala druhá. Urnu s ostatky jednoho z nich, Oldřicha Varmuži, totiž někdo odcizil z městského hřbitova. Rodina ztrátu zaznamenala právě v den výročí.

O neuvěřitelném hyenismu informoval bývalý člen armádního družstva parašutistů a současný prostějovský uvolněný radní Jaroslav Šlambor. „Přišla za mnou manželka Oldy Varmuži, že se z hrobu ztratila jeho urna i s ostatky. Je to neuvěřitelný hyenismus,“ uvedl Šlambor. Bohužel podle jeho slov bude pachatel nalezen jen s velkým štěstím.“ Rodina žije v Olomouci, na hrob nechodí pravidelně. Paní se tam vydala v den výročí, kdy ale urna zmizela, nedokáže určit,“ dodal Šlambor.
Krádež vyšetřuje prostějovská policie. „Mohu potvrdit, že jsme v pondělí 21. září přijali oznámení o odcizení urny s ostatky z Městského hřbitova v Prostějově. Ke konkrétním osobám se však s ohledem na zákon o ochraně osobních údajů nevyjadřujeme,“ sdělil PvNovinkám policejní mluvčí František Kořínek. V letošním roce v Prostějově policisté evidují 2 krádeže uren s ostatky. „Obě se staly na Městském hřbitově v Prostějově. První byla oznámena 3. června 2015,“ dodal mluvčí.
Podle vedení města je ostraha hřbitova dostatečná, jednotlivým krádežím se ale nedá zabránit. “Nikdy nemůžete zajistit dohled nad všemi hrobními místy. Většina krádeží se stala za bílého dne a plného provozu,“ uvedla náměstkyně Ivana Hemerková. (ber)

Poslat nový komentář