Dnes slaví narozeniny kostka cukru!

Dnes slaví narozeniny kostka cukru!
Foto muzeumdacice.cz
Další fotky: 
Dnes slaví narozeniny kostka cukru!
Dnes slaví narozeniny kostka cukru!
Dnes slaví narozeniny kostka cukru!

Kostkový cukr je běžná součást našeho života. Právě dnes, 23. ledna v roce 1843, dostal na tento vynález patent ředitel dačické rafinérie cukru Jakub Kryštof Rad. Ihned poté tento patent koupily i další evropské velmoci – Prusko, Sasko, Bavorsko, Švýcarsko a Anglie. Radův vynález se používá dodnes, byť v trochu zdokonalené formě.  A mimochodem, v Dačicích má sladká kostka svou expozici v muzeu. 

Ačkoliv je vynález připisován Radovi, za vše může jeho žena. Podle oficiálního webu města Dačice chtěla Juliana Radová jednoho dne v srpnu 1841 odseknout malý kousek z homole cukru. Jenže při této operaci si poranila prst. Okamžitě to řekla svému manželovi a údajně mu navrhla, aby se cukr vyráběl v podobě kostek.Za několik měsíců byla novinka na světě, na podzim roku 1841 dostala od svého muže dárek – bedničku s 350 bílými a červenými kostkami cukru.

Rad zhotovil na výrobu kostkového cukru lis a koncem roku 1842 zažádal dvorskou komoru ve Vídni o udělení privilegia k výrobě kostkového cukru v Dačicích. To mu bylo uděleno 23. ledna 1843. 3. října téhož roku ho prodal rafinérii za 12 tisíc zlatých.

Hned poté se rozběhla výroba kostkového cukru, poprvé se objevil ve Vídni pod názvem čajový cukr (thee-zucker). V balení bylo 250 kostek a vážil jednu libru (asi 0,5 kg) a prodával se za 50 krejcarů. Kostky byly dvou velikostí o hraně 1,2 centimetrů a 1,5 centimetrů.

Kostka cukru byla zvolena vládou České republiky také jako symbol našeho předsednictví Evropské unie v některých propagačních materiálech. (ber)

 

Poslat nový komentář