Prostějovským zimním plavcům začala sezóna

Prostějovským zimním plavcům začala sezóna
ilustrační foto

Město Prostějov je několik desítek let místem, které kolem sebe shromažďuje zimní plavce a otužilce. Ti se již více jak deset let účastní republikové soutěže o Český pohár v zimním plavání. Šňůra neuvěřitelných dvaceti sedmi závodů se tradičně zahajuje setkáním otužilců z celé ČR první říjnovou neděli proplaváním Punkevních jeskyní. Jedná se o světově největší akci svého druhu. Následuje závod v otevřeném chladném bazénu ve Slavkově a pak již závody stavěné na volné vodě.

Úspěšné absolvování závodu závisí nejen na otužilosti a plavecké přípravě, ale i na zkušenostech plavce orientovat se na trati. Zimní plavce oddílu DZP Haná Prostějov čeká takových závodů velké množství.

Jedná se o jedinečný zážitek s neopakovatelnými přírodními podmínkami na řekách, rybnících, jezerech i přehradách, a to nejen pro účastníky, ale i pro diváky.

Oddíl DZP Haná Prostějov, z.s. pořádá dvě zimní akce. Organizátoři tímto zvou širokou veřejnost na nejbližší závod, který proběhne 12.11.2022 od 11:20 hodin na pláži u Lázničků na Plumlovské přehradě. Závod nese název "O ledovó čapo Boba Pácla" a koná se již po osmé. Pro začínající zimní plavce je připravena krátká a přehledná trať 100 m, na kterou je možno se přihlásit (na vlastní nebezpečí) po registraci, ráno v den závodu.

Že není oddíl žádný benjamínek, o tom svědčí i jeho průběžné umístění na krásném třetím místě v republikové soutěži. Oddíl se tak drží hned za tradičně největšími a nejsilnějšími oddíly z Prahy a Brna.

Hanácké zimní plavce již několik let vede velmi zkušená plavkyně, přemožitelka kanálu La Manche z roku 2001, která přeplavala kanál jako druhá žena z Česka Dana Zbořilová. Dana je několikanásobnou mistryní České republiky a v roce 2016 si přivezla z mistrovství světa v ruském Tyumenu titul mistryně světa. V letošním roce na mistrovství světa v polském Glogow získala stříbro a bronz. Její svěřenci a svěřenkyně, kterých je v současné době registrováno v klubu sedmapadesát hrdě reprezentují svůj kraj a město Prostějov.

Kdyby někdo z Vás zatoužil vyzkoušet si zimní plavání, rozhodně to neriskujte sami, ale nechte se vést někým, kdo má již se studenou vodou zkušenosti. Otužilci a plavci z Hané mají pravidelné tréninky v pondělí a čtvrtek od 16. hodin na pláži u Lázničků na Plumlovské přehradě. Bližší informace naleznete na webových stránkách klubu. http://otuzilci-prostejov.cz/

Zimní plavci z Hané si dovolují pozvat širokou veřejnost také na tradiční Vánoční koupel, která proběhne také na Plumlovské přehradě, a to na Štědrý den v pravé poledne.

(Za DZP Haná Prostějov, z.s. Gabriela Ježková)

Poslat nový komentář