Zvířata olomoucké zoo loni projedla 5,7 milionu

Zvířata olomoucké zoo loni projedla 5,7 milionu
ilustrační foto ZOO Olomouc

 

Skoro šest milionů korun investovala v loňském roce do svých strávníků ZOO Olomouc. Nejvíc peněz zoo každoročně utratí za maso, v minulém roce ji přišlo na 1,4 milionu korun. Kopytníkům zahrada nakoupila granule za 1,2 milionu. Za ovoce a zeleninu pro opice, ptáky, nosály či medvědy zaplatila osm set tisíc korun. Jen o sto tisíc méně ji pak stála „neupravená“ potrava v podobě králíků, hlodavců a červů, sarančat a jiného hmyzu.

Na jídelníčku zoo ale nechybí ani lahůdky, kterými by nepohrdli opravdoví gurmáni. Například mořské plody, které zatížily loňský rozpočet zahrady 57 tisíci korunami. Plody moře ale podle mluvčí zoo Karly Břečkové nejdražší položkou ve výdajích na stravu zvířat nejsou. „Momentálně je to zadní hovězí maso v nejvyšší kvalitě pro gepardy, myšata pro ptáky a speciální směs pro mravenečníky,“ uvedla mluvčí.

„Co do pestrosti jídelníčku jsou nejnáročnější malé drápkaté opice, které potřebují pestrou směs tropického ovoce, nevyjímaje kaki, mango, karambolu a jiné speciality,“ dodala Břečková.

Olomoucká zoo chovala na konci loňského roku 1 733 zvířat ve 377 druzích. (red)

Poslat nový komentář