Podzimní Flora Olomouc – Hortikomplex připomene společné kořeny České a Slovenské republiky

Podzimní Flora Olomouc – Hortikomplex připomene společné kořeny České a Slovenské republiky
Foto plakát

Na začátku října se koná letošní podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex. Oblíbená mezinárodní výstava se uskuteční od 5. do 8. října. Letos nese podtitul Společné kořeny, připomeneme letošních 30 let od rozdělení Československa. Ovšem s důrazem na skutečnost, že toto rozdělení nijak nezpřetrhalo jedinečné spojenectví mezi Českou a Slovenskou republikou.

„Kořeny mají na podzimní výstavě hned několikerou symboliku. Jednak jako základ pro zrození a růst všech rostlin, květin, ovoce a zeleniny, z nichž je sestavena hlavní expozice. A pak i jako vyjádření společného pevného základu obou našich republik z někdejšího Československa. Jsou sice rozdělené hranicemi, ale přesto k sobě mají stále blízko a mají bohatou společnou historii obsaženou právě v kořenech. Vyrůstají z ní,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Působivým zhmotněním této myšlenky bude jedinečná hlavní expozice v největším pavilonu A, jenž má rozlohu 4000 m2. Výstaviště Flora Olomouc zde poskytne velkorysý prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých a moravských producentů ovoce a zeleniny. Vše doplní bohatá floristická výzdoba. Kvalitní česká zelenina i ovoce budou na prodej přímo v pavilonu A Zeleninu i ovoce si budou moci lidé na výstavišti také zakoupit. Ve foyer pavilonu A budou mít své místo prodejní stánky s výpěstky od tuzemských pěstitelů, kteří se budou podílet na vzniku centrální expozice. „Autory letošní hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. V pavilonu A vznikne unikátní prostor – svět plný barev, vůní a světla. Existovat bude pouhé čtyři dny, poté nenávratně zmizí. Všechny tak zveme k návštěvě. Pokud si budete chtít začátkem října udělat jedinečné fotky, nebudete mít v Olomouci a jejím okolí lepší příležitost,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Na Moravský cukrářský šampionát dorazí známý cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová Návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex se mohou těšit i na velké Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků a zahradnických potřeb. Připravené bude i kvalitní občerstvení, dostatek gastrozón a míst k odpočinku. Nedílnou součástí akce jsou také ochutnávky vína na akci Dny moravských vín, Mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či expozice Českého zahrádkářského svazu s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou. Velký prostor na výstavě patří festivalu gastronomie a nápojů Olima. Na něm se lidé mohou těšit jednak na Gastro Olomouc Olima Cup – tradiční kuchařskou soutěž pro talenty ze středních škol a učilišť a na Moravský cukrářský šampionát – prestižní cukrářskou soutěž za účasti známého cukráře Josefa Maršálka a herečky Terezy Bebarové. Milovníci kvalitní gastronomie si jistě užijí také soutěžní přehlídku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Jedním z velkých lákadel výstavy bude v historické oranžerii expozice věnovaná koření a bylinkám. Zaštiťují ji znalci ze spolku pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO. Přímo na místě bude připraven také prodej bylin a koření. Expozice domácích zvířat pro děti vznikne díky spolupráci se zoo a svazem chovatelů Velké oblibě se především u menších návštěvníků na Flora Olomouc – Hortikomplex těší oblíbená venkovní expozice domácích zvířat Babiččin dvoreček.

K podzimní výstavě pak neodmyslitelně patří i bohatý doprovodný program, na venkovní scéně Samba naproti sbírkovým skleníkům bude připraveno pásmo přednášek a workshopů s tipy pro pěstitele či s návody na netradiční podzimní vazby a dekorace. Workshopy a přednášky pak doplní hudebních vystoupení. Návštěvníci podzimní výstavy pak mohou počítat i s kvalitní gastronomií a občerstvením odpočinkovými zónami, floristickými show či se soutěží žáků základních škol Olomouckého kraje ve vyřezávání a zdobení dýní Dýňodlabání.

 Floristé při akci Rozkvetlé památky 2023 ozdobí chrámy sv. Michala, sv. Mořice a také Husův sbor V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých památkách. Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a pak také v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu. (red)

Poslat nový komentář