Winter Survival 2016 absolvují i vojáci z Prostějova

Winter Survival 2016 absolvují i vojáci z Prostějova
Foto unob.cz

​Hrubý Jeseník se ve dnech 25. až 29. ledna 2016 stane dějištěm mezinárodního mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival 2016. Tento známý armádní závod se pojede již po dvaadvacáté. I letos se ho zúčastní spolu s dalšími sedmnácti družstvy prostějovští stodvojkaři.

Survival znamená schopnost přežít. Armádní Winter Survival je vytrvalostní víceboj simulující činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Soutěží tříčlenná družstva, která se musejí vypořádat s náročnými disciplínami a prokázat víc než jen fyzickou zdatnost a výdrž. Závod je výběrový, nemůže přijet nikdo, kdo by detailně neznal problematiku přežití, vojenského lezení nebo práce s mapou. Novinkami v posledních šesti ročnících se staly například hod nožem a sekerou na dřevěný terč, rozšíření úkolů v rámci plnění dovedností z přežití, záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině, záchrana parašutisty zachyceného na vysokém stromě, střelecký souboj, prodloužení nouzového přespání z jedné na dvě noci nebo poskytnutí první pomoci vojákům, kteří byli těžce zraněni při výbuchu granátu v objektu horské chaty. Loňskou novinkou bylo používání vedle klasických topografických map také ortofotomap.   

Armádní Winter Survival je specifický nejen obtížnými horskými podmínkami a úkoly, ale i velice přísnými pravidly. Ty často diskvalifikují ze soutěže nadějné týmy, například za neopodstatněné použití zapečetěného mobilního telefonu, překročení denního časového limitu nebo přijmutí cizí pomoci.​ (red)

Poslat nový komentář