Prostějovští stodvojkaři vyrazili do Alp. Na mezinárodní soutěž Edelweiss Raid

Prostějovští stodvojkaři vyrazili do Alp. Na mezinárodní soutěž Edelweiss Raid
Foto 102. průzkumný prapor
Další fotky: 
Prostějovští stodvojkaři vyrazili do Alp. Na mezinárodní soutěž Edelweiss Raid

Ve středu začne v rakouských Alpách mezinárodní soutěž Edelweiss Raid. Jedná se o prestižní závod, který je považován za neoficiální vojenské mistrovství světa horských jednotek. Edelweiss Raid tradičně pořádá 6. horská pěší brigáda rakouské armády a zpravidla se koná každé dva roky. Letos se ho zúčastní i družstvo prostějovského 102. průzkumného praporu.

Po dobu své existence si náročný závod ponechává své rysy – 40 kilometrů dlouhá trasa, převýšení kolem 4000 metrů, délka trvání 2 dny, družstva složená z 8 závodníků. Kromě samotného náročného přesunu a pohybu ve vysokohorském terénu na soutěžící týmy čekají na jednotlivých stanovištích úkoly vyplývající z dalších aspektů boje v horském prostředí. Letošní ročník startuje ve středu 1. března a účastní se jej týmy armád z celého světa.

Armáda České republiky se tohoto závodu zúčastnila již dvakrát, a to v roce 2011 a 2013. V obou případech šlo o tým postavený z příslušníků celé armády, v roce 2013 obsadili čeští reprezentanti výsledné dvanácté místo. Po dlouhých deseti letech se tak na start soutěže opět postaví, a to ve dvou týmech. Jedno družstvo poskládal 102. průzkumný prapor a je složené z příslušníků roty hloubkového průzkumu, 1. „lehké“ a 2. „těžké“ roty, ale také z roty HUMINT. Druhý český tým na startu letošního Edelweiss Raid představují zástupci 43. výsadkového pluku z Chrudimi.

„Příprava spočívala zejména v pohybu na skialpových lyžích, včetně sjezdů ve volném terénu, sjezdu i výstupu s raněným na nosítkách, ve slanění se samojištěním na kotevním bodě zřízeným z lyží a smyce, zopakovali jsme si také uzlování a zdokonalili jsme se ve vyhledávání osob uvězněných pod lavinou pomocí lavinových vyhledávačů s následným dohledáním lavinovou sondou a vykopáním zasypaného,“ říká nadporučík Jan Š. Před odjezdem do Alp strávili členové závodního týmu stodvojky celkem tři týdny v našich horách, v rámci přípravy si v Krkonoších vyzkoušeli i přebor Ministerstva obrany ve sportovním skialpinismu. „Pro nás je hlavním cílem dokončit závod v plném počtu 8 lidí. Čeká nás dvoudenní závod s přespáním v horách ve stanu, 40 kilometrů s převýšením 4000 metrů a přibližně 10 disciplín,“ shrnul Jan Š. (Zdroj 102. pzpr)

Poslat nový komentář