Při srážce s rychlíkem zemřelo pět vojáků. Před šestnácti lety

Při srážce s rychlíkem zemřelo pět vojáků. Před šestnácti lety
Foto inmemoriam.army.cz, FB
Další fotky: 
Při srážce s rychlíkem zemřelo pět vojáků. Před šestnácti lety

Ve Vrahovicích se ve čtvrtek 9. prosince roku 2004 srazil rychlík s vojenskou tatrou. Na místě zemřelo pět vojáků, další byli zraněni. Příslušníci 601. skupiny speciálních sil se vraceli ze střelnice do kasáren.

Tatra 815 s jedenácti vojáky vjela krátce před polednem na přejezd bez závor a srazila se s rychlíkem. Vlak jel zhruba stokilometrovou rychlostí. Náraz nákladní vůz rozmetal na několik kusů. Kabina zůstala pod vlakem, korba odlétla na jednu stranu, motor zůstal ležet asi 20 metrů od kolejí. Z nádrže navíc podle drážní inspekce unikly do okolí dva tisíce litrů nafty. Vlak vykolejil a vyvrátil sloupy s trolejovým vedením. Zastavit se mu podařilo až po 500 metrech.  

Na místo se okamžitě sjely záchranářské vozy, přiletěl i vrtulník. Pěti mužům ale už nebylo pomoci.  Další tři skončili ve vážném stavu v olomoucké fakultní nemocnici. Zbývající tři vojáky a dvě osoby z vlaku přepravila záchranka s lehkými či středně těžkými poraněními do prostějovské nemocnice.  Ve vlaku cestovalo zhruba 200 lidí, lehce byl zraněn strojvůdce a jedna cestující.

Navíc hrozilo další nebezpečí, vojáci vracející se z výcviku, byli vybaveni střelnými zbraněmi a střelivem. Policisté museli zajistit celý úsek nehody, kde se roztroušené zbraně nacházely. Obnovit alespoň omezený provoz na důležité jednokolejné trati se hasičům podařilo až 10. prosince 2004 v jednu hodinu ráno. „Byl to natolik stresující a úděsný zážitek, že většina z nás uvítala pomoc psychologa,“ zavzpomínal jeden ze zasahujících hasičů. Místo tragédie dnes připomíná šedý kámen, na kterém jsou vytesána jména obětí. (ber)

Poslat nový komentář