Prezident republiky povýšil do vyšší generálské hodnosti Karla Řehku

Prezident republiky povýšil do vyšší generálské hodnosti Karla Řehku
ilustrační foto army.cz
Další fotky: 
Prezident republiky povýšil do vyšší generálské hodnosti Karla Řehku

U příležitosti Dne vítězství dnes prezident republiky Petr Pavel jmenoval tři nové brigádní generály Armády ČR. Čtyři generály, včetně náčelníka Generálního štábu AČR, bývalého velitele prostějovských speciálů Karla Řehku, povýšil do vyšší hodnosti.

Do hodnosti brigádního generála, tedy nejnižší generálské hodnosti, byli jmenováni Roman Hyťha, ředitel sekce zpravodajského zabezpečení AČR Ministerstva obrany, Vladimír Studený, ředitel Agentury personalistiky AČR a Róbert Dziak, zástupce velitele Pozemních sil AČR.

Do druhé nejvyšší generálské hodnosti generálporučíka (vzestupně brigádní generál, generálmajor, generálporučík, armádní generál) jmenoval prezident republiky Petr Pavel Karla Řehku, náčelníka Generálního štábu AČR a Iva Střechu, jeho prvního zástupce. Do hodnosti generálmajora byl jmenován Roman Náhončík, velitel Pozemních sil AČR a Petr Čepelka, velitel Vzdušných sil AČR.

Prezident Petr Pavel v proslovu po ceremoniálu zmínil, že on sám má generálskou hodnost spojenou s důstojností, ctí, odpovědností a profesionalitou, což všichni dnes jmenovaní splňují. „Chci vás požádat, abyste je brali naprosto vážně. (…) Dnes nejsme v situaci, kdybychom mohli některé věci dělat jen jako. Vidíme, že hrozby kolem nás jsou naprosto reálné a že musíme opravdu dělat vše pro to, abychom na případné krize byli dobře připraveni.“

Za nově jmenované generály promluvil náčelník Generálního štábu generálporučík Karel Řehka. Prezidentovi poděkoval za důvěru a konstatoval, že generálskou hodnost vnímá nejen jako ocenění, ale i závazek pokračovat ve funkci a nepolevovat v úsilí. „Všichni, kdo tu dnes stojíme, máme ochranu a obranu ČR nejen jako práci, ale zároveň jako životní poslání. Dnešní slavnostní okamžik je pro nás silnou motivací, abychom v poslání pokračovali, nepolevovali a co nejlépe tak přispěl k bezpečnosti České republiky.“ (Zdroj army.cz)

Poslat nový komentář