U oslav 625. výročí Prostějova jsme nežádoucí, zlobí se trhovci

U oslav 625. výročí Prostějova jsme nežádoucí, zlobí se trhovci
ilustrační foto

 

Prostějovská městská tržnice je dlouhodobě místem, kde se lidé setkávají u stánků s kvalitními produkty zelinářů, zahrádkářů a chovatelů již řadu let. I přes neutěšený stav celého místa je tržnice třikrát týdně centrem společenského dění. Při oslavách 625. výročí povýšení Prostějova na město se ale na tržnici  i její uživatele nepamatuje.

„Velmi se nás dotklo, že nás radnice na oslavách nechce. Jsme schopni prodávat své věci třeba v dobových krojích,“ sdělila PvNovinkám majitelka kozí farmy Rozinka Jarmila Zelenská. Ta na trhu již několik let prodává velmi oblíbené kozí sýry a další výrobky z mléka svých svěřenkyň. Město si totiž na oslavy najalo profesionální agenturu a ta účast domácích odmítla.

Zelenskou stejně jako další trhovce trápí neutěšený stav tržnice. „Podívejte se, jak to tady vypadá. O binci se nebavím, ale počmárané zdi, nevyhovující prodejní stoly, dlažba, která se propadá,“ poukázala další z trhovkyň, která si nepřála být jmenována.

Oslavy se týkají povýšení Prostějova na město, k čemuž přispěly právě trhy. „Prostějov se městem stal právě díky trhům. Je jedním z mála, kde mají trhy tradici desítky let a dokonce třikrát v týdnu. To je málokde k vidění. Lidé to zde berou jako možnost nakoupit kvalitní věci českých pěstitelů, chovatelů a výrobců, ale také možnost, jak se setkat s přáteli, se kterými se běžně nevidí,“ vysvětlila pravidelná návštěvnice Zdena Vychodilová.  

Otázku, zda tržnice dostane k oslavám alespoň „injekci“ v podobě očištěných zdí, redakce položí na dnešní tiskové konferenci náměstkyni primátora Ivaně Hemerkové. (ber)

Komentáře

Musím uvést trochu na pravou míru informaci, že nás Prostějov na akci nechce.O akci jsme mluvili na setkání řemeslníků v Kostelci před 14dny. Protože jsme nikdo nevěděl nic bližšího, nikdo nás  z vedení města neoslovil, tak jsem poprosila o informace p.Ing.Mačáka.Řemeslníci, kteří projevili o účast zájem, byli  pak  osloveni a budou svoje výrobky na této akci prodávat.  Stačilo se jen zeptat a domluvit, pozvání následovalo. Nakonec tedy vše dobře dopadlo. Jarmila Zelenská

Dobrý den, hezký článek. Poprosil bych redakci, aby si přes zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, vyžádali smlouvu s touto firmou. Určitě se tam nějaký ten kostiveček najde :-)

V různých městech se konají farmářské trhy, kde se prodává za vysoké ceny zboží, které u nás na trhu je již více než 50 let třikrát v týdnu za ceny lidové. Občané z různých měst nám toto závidí.Ale naši nejchytřejší z magistrátu o tom asi nic neví- no jo, není to další kruhový objezd...

Poslat nový komentář