Co dnes přinese jednání radních?

Co dnes přinese jednání radních?
ilustrační foto

Rada města se dnes sejde na své dva a osmdesáté schůzi. Na programu má řadu bodů, jako třeba petici, kterou lidé bojují za vznik církevní školy. Řeč bude mimo jiné také o radarech a měření rychlosti nebo třeba o rozšíření botanické zahrady.

Na programu mají radní celou řadu bodů, o kterých budeme postupně informovat.  Mezi zajímavá témata, o kterých by radní měli rozhodnout, zcela jistě patří otázka církevní základní školy. K jejímu povolení jsou špičky radnice skeptické, což se ale nedá říci o zhruba tisícovce lidí, která se k petici žádající zřízení školy, připojila. Výsledek je otázkou, protože náměstkyně zodpovědná za školství v Prostějově Ivana Hemerková, vidí ve zřízení další školy problém.

„Už jsem to několikrát říkala a trvám si na svém. Dětí je stále méně a situace se bude v následujících rocích jen zhoršovat. Chápu snahy církevního gymnázia k mateřince připojit základní školu. Jde o ucelené vzdělávání. Z našeho pohledu to ale ubere dětí v ostatních školách.“ Rada města se bude také zabývat otázkami městských křižovatek.  Pro chystanou opravu na Poděbradově náměstí musí odsouhlasit podmínky pro zadání veřejné zakázky projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Řeč bude také o slíbené, jeden měsíc zpožděné, stavbě minirondelu na křížení Šárky s Jezdeckou ulicí.

„Na vozovce namalovaný rondel by měl řidičům sloužit zhruba od pátku 2. srpna, šesti hodin večer,“ informovala mluvčí radnice Jana Gáborová. Neméně zajímavým tématem je jistě průběh oprav historické radnice, nebo chystané rozšíření botanické zahrady. O tom, kdo se v tomto zeleném koutku města pustí do práce, by měli radní rozhodnout právě dnes. Zahrada získá místo, které ji rozšíří o více než třetinu stávající plochy. Nevyužívané pozemky směrem na jih a východ projdou úpravami.

„Budeme kultivovat území, sázet zeleň. Vybudujeme také zpevněné chodníky a cestičky, které navážou na stávající síť," uvedl před nedávnem náměstek primátora Zdeněk Fišer a doplnil, že terénní a sadové úpravy na jižní straně budou zahrnovat i úpravu pro nevidomé a slabozraké s popisem rostlin a vyvýšenými záhony. Radní budou také rozhodovat o financích a veřejné finanční podpoře, o kterou žádají jak sportovci, tak občanské sdružení pomáhající cizincům Žebřík. Rozpočtová opatření pak nabídnou témata jako cyklostezky, kamery městské policie, chodníky nebo třeba odprodej ovoce ze stromů v majetku města. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář