Svět hraček v Muzeu Prostějovska

Svět hraček v Muzeu Prostějovska
Každý zájemce si v muzeu může zajezdit s vláčky

Výstavní síň v přízemí prostějovského muzea křižují od pátku 2. prosince mašinky a  železniční vozy obrovské dráhy. Návěstidla ukazují směr, závory se zavírají a otvírají, ve stanicích přehazuje náčelník výhybky a směřuje projíždějící soupravy na tu správnou kolej. 

Expozice je součástí velké vánoční výstavy Svět historických hraček. Výstava je určená nejen dětem, ale i hravým dospělým. Kouzlo starých hraček nadchne malé i velké, což potvrzují pochvalné zápisy v návštěvní knize. Exponáty na výstavu v Prostějově zapůjčili dva nadšení sběratelé Miroslav Smaha a Michal Widenský.

„Jsme oba sběratelé historických hraček, je to náš velký koníček. Máme tolik exponátů, že jsme otevřeli stálou výstavu v muzeu Mělník, putovní výstavy jsou letos v zámku Děčín a Telč. Kromě této výstavy v Prostějově ještě instalujeme do vánoc další expozici v zámku Vranov nad Dyjí,“ vyjmenoval aktivity historik umění a zapálený sběratel Miroslav Smaha.

Sbírkou historických hraček se mohou pokochat všichni, kdo zajdou do prostějovského muzea. Maminky s děvčaty jistě zamíří na výstavu panenek, klukům a tatínkům zase rozzáří oči železniční dráha. Vrátit se do dětství alespoň na chviličku zatouží snad každý dospělý, teď je k tomu jedinečná příležitost až do 22. ledna příštího roku.  

(jap)   

Pátek, Prosinec 2, 2011 - 17:00 - Neděle, Leden 22, 2012 - 17:00

Poslat nový komentář