Zemřel Aleš Toman, rodák z Bedihoště a tvůrce večerníčků

Zemřel Aleš Toman, rodák z Bedihoště a tvůrce večerníčků
Foto archiv ber
Další fotky: 
Zemřel Aleš Toman, rodák z Bedihoště a tvůrce večerníčků
Zemřel Aleš Toman, rodák z Bedihoště a tvůrce večerníčků

Ve věku 67 let zemřel v minulých dnech rodák z Bedihoště, Aleš Toman, zoolog, ornitolog, fotograf a spolutvůrce Večerníčků Vydrýsek, Madla a Ťap či Podivuhodná cesta ježka Aladina. Pro filmaře připravoval zvířata na natáčení a poskytl jim i své vlastní záběry zvířat. Zahrál si také roli zoologa cestujícího po Africe. Poslední léta se věnoval průvodcovství po Africe. Láska k vzdálené zemi, kam se vracel od roku 1993 i v roli průvodce, se mu stala osudnou. Po návratu z Afriky podlehl nákaze malárií.

Cesta Aleše Tomana k exotickým zvířatům byla trochu klikatá. Po gymnáziu začal studovat pedagogickou fakultu, obory přírodopis a tělocvik. „Zatímco s tím prvním jsem problém neměl ani náhodou, to druhé už bylo horší, nejsem prostě sportovec. Tak jsem studium přerušil a šel pracovat do krumsínské Osiny,“ vzpomínal sympatický vousáč. Vysokou školu ale nakonec dostudoval, jenže jinou, olomouckou fakultu biologie a ekologie.

Jeho první štací bylo jihlavské Muzeum Vysočiny, kde se věnoval ornitologii. Sedm let se věnoval výzkumu ptáků, netopýrů a obojživelníků. Revoluce jej zastihla v Jihlavě, ale to už měl plnou hlavu jiných plánů. „Když dostalo havlíčkobrodské Vlastivědné středisko úkol, týkající se života a výskytu vyder říčních, bylo to jasné. Odešel jsem pracovat jako vedoucí centra výzkumu do Pavlova u Ledče nad Sázavou. Časem přibyly další programy, zabývali jsme se sokolem stěhovavým, rarohem, norkem evropským, sovou pálenou a řadou dalších živočišných druhů,“ vyprávěl o místě, kde zůstal patnáct let. Pak se stanici změnil program a Aleš zamířil do jihlavské zoologické zahrady, kde pracoval několik let jako hlavní zoolog. Odtud vedla jeho cesta do ZOO v Plzni, kde ve stejné pozici pracoval do roku 2013. Následně se vrátil do Jihlavy, kde až do dubna 2020 vedl útulek pro psy, ze kterého vybudoval moderní útulek pro opuštěná zvířata. Byl také spoluzakladatelem stanice ochrany přírody v Pavlově.

Čest jeho památce! (ber)

Poslat nový komentář