Přispějte i letos do sbírky ke Dni válečných veteránů

Přispějte i letos do sbírky ke Dni válečných veteránů
Foto army.cz

Ode dneška můžete přispět do tradiční sbírky ke Dni válečných veteránů, buď prostřednictvím sbírkových pokladniček, zasláním DMS nebo bankovním převodem. Částka je dobrovolná a dárci za ni obdrží jako poděkování květ vlčího máku s českou trikolorou. Sbírku pořádá už podeváté Ministerstvo obrany ve spolupráci s Charitou ČR ve společném projektu nazvaném Vojenský fond solidarity. Z výtěžku podpoří vojáky i jejich rodiny, kteří se ocitli v těžké životní situaci. V plánu je i rozšíření okruhu příjemců pomoci o válečné veterány mimo činnou službu a další skupiny.

Sbírkové pokladničky jsou do 17. listopadu rozmístěné na stovkách míst. Pro veřejnost nejsnadněji přístupné budou ty na čerpacích stanicích EuroOil (od 1. 11.), u státních institucí nebo na čtrnácti krajských vojenských velitelstvích. Další pokladničky budou k dispozici na všech vojenských útvarech a zařízeních, v komunitních centrech pro válečné veterány a dalších místech.

Lidé mohou přispět i dárcovskou SMS ve tvaru DMS VFS 30 či 60 či 90 na telefonní číslo 87777 nebo bankovním převodem na účet 44665522/0800 s variabilním symbolem 918.

„Vojenský fond solidarity za dobu své existence pomohl již 52 vojákům a jejich rodinám v těžké životní situaci a od svého založení dlouhodobě podporuje nezaopatřené děti vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních úkolů. Celková částka, kterou na tuto finanční pomoc vydal, dosáhla výše 16 605 525 Kč,“ říká plukovník Robert Speychal, předseda výboru VFS a ředitel odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO.

V letošním roce fond podpořil osm vojáků a jejich rodin a na svém účtu má aktuálně k dispozici 37 087 668 Kč. „Vzhledem k rostoucí výši konta bude již Vojenský fond solidarity připraven rozšířit okruh příjemců finanční pomoci, který bude nově zahrnovat i válečné veterány mimo činnou službu a další skupiny osob,“ doplňuje Speychal.

Další informace ke sbírce najdete na Facebooku VFS a webu fondsolidarity.army.cz. (Zdroj army.cz)

Den válečných veteránů 11. listopadu se vztahuje k událostem první světové války, kdy 11. listopadu 1918 bylo ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiègne v 11 hodin podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, a tím byly ukončeny boje první světové války. Památku padlých vojáků si v tento den připomínají v mnoha zemích. Ve Francii, Belgii, Kanadě nebo USA je dokonce státním svátkem. Symbolem Dne válečných veteránů je vlčí mák.

Poslat nový komentář