Strážníci se zaměřili i na kontroly koloběžek

Strážníci se zaměřili i na kontroly koloběžek
ilustrační foto Magistrát města Prostějova
Další fotky: 
Strážníci se zaměřili i na kontroly koloběžek

Obliba sdílených koloběžek se stala mezi lidmi v Prostějově velice populární a samozřejmě jízda na takovém prostředku je zejména pro mladší generace hodně lákavý způsob dopravy. Ne každý je ale zodpovědný řidič a zná pravidla pro jízdu na takovémto typu dopravního prostředku. Proto se Městská policie zaměřila v rámci preventivní akce na jezdce na elektrokoloběžkách.

Jejich uživatelům zejména vysvětlila, že jezdec na takové koloběžce je podle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích účastníkem silničního provozu a pohlíží se na něj jako na cyklistu. Uživatelé koloběžek byli poučeni, že se nesmí jezdit po chodníku a jízda na takovém dopravním prostředku je určena pouze pro jednu osobu. Rovněž jsou povinni dodržovat dopravní předpisy úplně stejně, jako když jedou na kole. Další problémy, které jsou s příchodem elektrokoloběžek spojeny je parkování. Uživatel byl vždy upozorněn, aby zaparkoval na místech, která jsou k tomu určena a následně bezohledným parkováním, zbytečně nevytvářel překážky na chodnících pro chodce. V preventivních akcích budou strážníci i nadále v ulicích Prostějova pokračovat.

Hlídky provádí během výkonu služby také kontroly zaměřené na cyklisty i uživatele elektrokoloběžek, zda se chovají podle předpisů a dodržují dopravní značení. Za poslední měsíc řešily přes dvě desítky porušení zákonů. Nejčastější protiprávní jednání je jízda po chodníku, u mladších ročníků nepoužívaní přilby. "Kdo poruší na jízdním kole nebo elektrokoloběžce dopravní předpisy, vystavuje se postihu za přestupkové jednání. V příkazném řízení může být udělena pokuta do 2 000 Kč," upozornil strážník Petr Zapletal. (Zdroj MPPv)

Komentáře

kdyz tomu mestakovi zastavis tak si totalni debil

Poslat nový komentář