Hrabáč kapský ze ZOO Olomouc získal 2. místo v soutěži o odchov roku

Hrabáč kapský ze ZOO Olomouc získal 2. místo v soutěži o odchov roku
foto ZOO Olomouc

Sdružení Česká ZOO každoročně pořádá soutěž Bílý slon o odchov roku. Jejím posláním není ani tak podporovat soutěživost zahrad, ale poděkovat chovatelům za jejich úspěchy. V letošním roce se do soutěže přihlásilo 14 zahrad a bylo vytvořeno 41 nominací. ZOO Olomouc se v kategorii savců se svým mládětem hrabáče kapského umístila na krásném 2. místě.

„Narození mláděte kapského pro nás bylo radostí. Jeho odchov lze označit za práci týmovou. Podílelo se na něm spousta trpělivých ošetřovatelů včetně matky samotné. Potěšilo nás, že jsme odrostlé mládě (narozené 26. března 2020) mohli vyslat do světa, kde dělá radost v Bioparc – Zoo de Doué la Fontaine ve Francii,“ dodává ředitel olomoucké ZOO Radomír Habáň.

Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy. Chová jej přibližně 25 evropských ZOO, přičemž mláďata odchovává 7 zahrad. Když se podaří odchovat mládě, je to malý zázrak. Matka jej může zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné, nesaje od matky, důvodů nezdaru může být hned několik. V Čechách bychom se s ním setkali v Praze, Plzni, Dvoře Králové a v Olomouci. Olomoucká ZOO chová hrabáče od roku 2017. První mládě se narodilo 26. března 2020.Hrabáč kapský

S tímto savcem se můžeme setkat v Africe, na jih od Sahary. Dospělec váží cca 60 kg, dožívá se přibližně 20 let. Hrabáč přes den spí a aktivuje se za soumraku, kdy běhá po krajině a vyhledává termity. Pomocí silných drápů rozhrabává termitiště a termitů samotných se zmocňuje lepkavým jazykem až 30 cm dlouhým a zpracovává je pomocí plochých zubů, které nemají kořeny a stále dorůstají. Tuto potravu je v zajetí podobně jako u mravenečníků nesnadné nahradit. Do jeho jídelníčku v zoo patří jemně rozmixovaná kaše z vařeného masa, granulí, žloutků, mrkve, banánů, rýže. Tou největší pochoutkou jsou však mouční červi. (red)

Poslat nový komentář