Stát půjčí mladým rodinám až dva miliony. Na bydlení

Stát půjčí mladým rodinám až dva miliony. Na bydlení
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Stát půjčí mladým rodinám do 36 let na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení až dva miliony korun. Úroková sazba bude jedno procento s garantovanou dobou dvacet let, maximální doba splácení bude ve výjimečných případech pětadvacet let. Příjem žádostí bude zahájen 15. srpna. Návrh ministerstva pro místní rozvoj na svém jednání schválila vláda.

Schválená verze zahrnuje tři kategorie. Na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 tisíc korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, v případě stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka stanovena na dva miliony korun. Úvěr bude poskytnut maximálně do 80 procent skutečných nákladů na výstavbu nebo koupi, u rodinných domů včetně pořizovací ceny pozemku. Rozdíl je také v tom, kdo o půjčku může žádat. Podle předchozího nařízení musel být jeden z žadatelů mladší než 36 let, společně navíc museli pečovat o dítě do šesti let. To se změnilo. Pokud o půjčku požádají manželé nebo registrovaní partneři, dítě mít nemusí. Pokud manželé nebudou, dítě do šesti let je podmínkou. 

Maximální doba splatnosti je stanovena u modernizace na deset let, u koupě nebo stavby až 20 let. Ve výjimečných případech, jako například při závažné nemoci, je doba splácení prodloužena na 25 let. Bonusem je odečet 30 tisíc korun z jistiny za každé narozené nebo osvojené dítě v průběhu trvání úvěrového vztahu. 

SFRB bude zpracovávat žádosti v pořadí, ve kterém budou doručeny. Na letošek je z fondu vyčleněno 650 milionů korun, v dalších letech se počítá s miliardou ročně. (Zdroj MMR ČR)

Poslat nový komentář