Nová pravidla: investice vložené do oprav si nájemci odbydlí

Nová pravidla: investice vložené do oprav si nájemci odbydlí
ilustrační foto

Rada města schválila nová pravidla pro pronájem bytů, které jsou ve špatném technickém stavu. Město má 24 bytů, které mohou být nabídnuty k opravě vlastním nákladem. Je to příležitost nejen pro žadatele v pořadníku na byt, kterých je nyní kolem čtyř stovek.

Dříve nájemce dostal přidělen byt, který si na vlastní náklady opravil a tyto náklady pak převedl na město, přičemž platil řádně nájem. O takové podmínky ale zájem nikdo neměl. Radní tedy přišli s návrhem, že člověk, který půjde do soutěže o takovýto byt, bude vybrán na základě toho, že za vlastní náklady opraví byt a navrhne délku, kterou si odbydlí zadarmo. Zvítězí ten, jenž navrhne pro město lepší podmínky, tedy nejkratší dobu bydlení bez placení nájmu.

Smlouva bude obsahovat návrh oprav, které budou uskutečněny. „Domovní správa má kalkulace v jednotlivých bytech, kolik by se tam mělo investovat. Oni vědí, co je tam potřeba spravit. To znamená, že dotyčný byt opraví a navrhne délku, kdy nebude platit nájem,“ vysvětlil místostarosta Jiří Pospíšil.

Tato nabídka platí pro lidi v pořadníku, ale i mimo pořadník. Ze soutěže o byt jsou ale vyřazeni například živnostníci, kteří by byt dále pronajímali se ziskem. „Dekret na byt dostane člověk, který bude provádět rekonstrukci,“ uvedl místostarosta Pospíšil s tím, že dotyčný nemůže bez souhlasu Domovní správy byt pronajímat dál. „Takovéto jednání by bylo důvodem ukončení nájemního vztahu,“ dodal starosta Pišťák.

(pel)

Poslat nový komentář