Zázračný lék. Nenápadná kokoška pastuší tobolka

Zázračný lék. Nenápadná kokoška pastuší tobolka
ilustrační foto

Kokoška pastuší tobolka (capsella bursa-pastoris) se všeobecně považuje za obtížný plevel. Roste všude na cestách, lukách, úhorech, příkopech, stráních, polích I v zeleninové zahradě. Jenže nenápadná rostlinka je vynikající léčivkou.

Jen co zmizí sníh a přestane mrznout, už tu máme čerstvou a zelenou pastuší tobolku. Čaj z pastuší tobolky, denně 2 až 3 šálky, se s úspěchem pije při různých druzích krvácení. Například při krvácení z nosu, žaludku, střev i při nepravidelném krvácení dělohy. Když se nedá zastavit krvácení ran, tu až překvapivě pomáhá nálev z kokošky. Při silném menstruačním krvácení je doporučeno pít 8 až 10 dní před začátkem periody dva šálky čaje denně, na šálek stačí jedna vrchovatá kávová lžička. Tento čaj také reguluje periodu v době puberty. V klimaktériu (přechodu u ženy) by měla každá  žena pít denně po dobu čtyř týdnů dva šálky čaje, potom na tři týdny přestat a opět v léčebné kúře pokračovat. Při krvácení zlaté žíly (hemoroidech) používáme nálev z pastuší tobolky na výplachy, sedací koupele a na umývání. Čaj rovněž pomáhá při krvácení ledvin, reguluje vysoký i nízký krevní tlak, léčí krvácení dělohy. Je důležitým pomocníkem při všech onemocněních svalů.  

Kokoška je i na jídlo. Kořeny můžeme jíst samostatně brzy z jara i syrové. Lístky a květenství můžeme pro jejich palčivou příchuť přidat do salátů z jarních bylin, hodí se například k listům pampelišky, kozlíčku nebo lebedy.  Ale pozor, při nadměrné konzumaci může dojít k otravě. Nekonzumujeme tobolky ve velkém množství, mohou se tvořit krevní sraženiny. Dále kokoška vyvolává zvýšení stahů dělohy, proto by jí neměly konzumovat těhotné ženy.

Způsoby užívání kokošky pastuší tobolky:

Příprava čaje: Čajová lžička vrchovatě naplněná na 1/4 litru vody, spaříme, krátce vyluhujeme.

Sedací koupel: Navršenou jednu dvouhrst kokošky pastuší tobolky, pokud možno čerstvé, dáme do síta nad hrnec s vřelou vodou. Spařenou bylinku zabalíme do ručníku a dáme jako obklad.

Tinktura: Čerstvou kokošku pastuší tobolku, tj. stonky, listy a květy i s šešulkami, nakrájíme nadrobno a volně naplníme až po hrdlo láhev, vše zalijeme 38-40% režnou nebo ovocnou pálenkou (bylinky musí být ponořené). Necháme stát 14 dní na slunku nebo v teple. (ber)

 

Poslat nový komentář