Ve vlaku jen s rouškou, vzkazují České dráhy. A hrozí pokutami

Ve vlaku jen s rouškou, vzkazují České dráhy. A hrozí pokutami
ilustrační foto pixabay.com

Na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, vyhlášeného proti šíření infekční nákazy COVID-19, je od 1.9.2020 zakázán pohyb a pobyt osob bez ochranných prostředků dýchacích cest v prostředcích veřejné dopravy na celém území ČR. Povinnost platí i pro všechny cestující ve vlacích ČD.

Pokud nařízení neuposlechnete, personál může přivolat Policii ČR. „Takové případy se snažíme řešit domluvou. Pouze v případě, že cestující pravidla opakovaně nechce dodržovat, máme možnost ho vyloučit z přepravy a požádat o asistenci policii,“ uvedla mluvčí drah Gabriela Novotná. Pokutu pak můžete dostat ne kvůli roušce, ale za zastavení a zpoždění vlaku. Její výše jde do tisíců.

Povinnost nasazení ochranných prostředků dýchacích cest se ve vlaku nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu nebo závažnou alternací duševního stavu, na cestující při konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů během jízdy vlaku po dobu nezbytně nutnou a na cestující při pobytu v oddílech lůžkových a lehátkových vozů; povinnost zakrytí dýchacích cest ovšem platí při pohybu ve společných prostorech lůžkového nebo lehátkového vozu (např. chodbička, představek, WC, umývárna). (ber)

Poslat nový komentář