Zámkem v Čechách pod Kosířem provázela děti hraběnka Gabriela

Zámkem v Čechách pod Kosířem provázela děti hraběnka Gabriela
Foto ber
Další fotky: 
Zámkem v Čechách pod Kosířem provázela děti hraběnka Gabriela

Sobota patřila na zámku v Čechách pod Kosířem hraběnce Gabriele, princezny z rodu Schwarzenbergů a manželce Františka Josefa II. Silva-Tarouca. Ta nabídla dětem do deseti let a jejich dospělým průvodcům poutavé vyprávění o nejen o životě zámecké paní.

Edukační pracovnice zámku Lenka Faltýnková si svou roli hraběnky Gabriely užívala a její výklad zaujal všechny generace. Mimo jiné prozradila, že František Josef II. hrabě Silva-Tarouca, její manžel, byl výborným hospodářem a chovatelem koní, odborníkem na tvorbu parků a zahrad, v neposlední řadě autorem knih z oblasti historie, dějin umění či pedagogiky a také vášnivý nimrod, což dokumentuje řada loveckých trofejí na stěnách komnat i schodišť. Ona sama se mimo výchovy pěti synů, věnovala také chovu drůbeže.

Dětem také ukázala, jak skvělou věcí byl v minulých dobách vějíř. Poskytoval ochlazení, a byl i ojedinělou komunikační pomůckou. Děti paní hraběnku odměnily vlastnoručně nakreslenými obrázky, mezi nimiž byly i její portréty. „Děkuji, jsem na nich velice mladá, to musím ukázat panu hraběti, jak se vrátí,“ pochválila malé umělce.

Nadšeni byli i dospělí. „Paní hraběnka má vyprávění v malíčku, podává ho tak, že zaujme děti i dospělé. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí a vnuky to moc bavilo,“ doplnila paní Eva. (ber)

Poslat nový komentář