Hlasujte v anketě Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje. Tentokrát pro svatební místa

Hlasujte v anketě Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje. Tentokrát pro svatební místa
Foto cenykraje.cz

Člověk někdy může projezdit celý svět, aby nakonec zjistil, že nejhezčí zámek mu leží za humny, výjimečné historické památky najde ve svém okresním městě a nejkrásnější přírodní scenérie mu nabídne Morava a Slezsko.

A právě na tato místa upozorňuje další ročník ankety Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje 2022. "V kategorii Kouzelné svatební místo soutěží úžasná svatební místa, nebylo jednoduché vybrat pouze pět favoritů,“ říká Milada Sokolová, zastupitelka Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu.

I Prostějovsko má své zastoupení, mezi finalisty se objevila hned dvě místa.

Náš mlýn

Náš mlýn je projekt, který probouzí k životu po desetiletích spící Ochozský mlýn, který se nachází v Rakovském údolí na kraji Ochoze u Konice. Náš mlýn je zázemím pro zajímavé zážitky, nápady a lidi, kteří chtějí svou vášní „nakazit“ druhé. Náš mlýn je projekt o úniku do přírody, a hlavně o odpočinku. Je to projekt, který se stále vyvíjí a roste. Teď si hosté mohou prostory našeho mlýna pronajmout na pár dnů na soukromou událost, a díky tomu pak budeme mít prostředky Náš mlýn i nadále budovat. Našim snem je vytvořit hotel o šesti pokojích s přírodním wellness a perfektní kuchyní. Přejeme si, aby hosté mohli k nám přijít kdykoliv budou chtít a my budeme připraveni jim dopřát ty nejkrásnější zážitky a chvilky odpočinku. 

Myšlenka Našeho mlýna vznikla v našich hlavách, v touze setkávat se s přírodou a dalšími lidmi podobného ražení. Mlýn má byt multifunkční kreativní prostředí, kde si budeme moci odpočinout, tvořit, setkávat se a užívat si společné chvíle s lidmi, co máme rádi. Prozatím prostor může využít kdokoliv, kdo si včas prostory rezervuje na soukromou událost. V budoucnu bychom si moc přáli mít zde hotel s kavárnou a wellness, který bude otevřen široké veřejnosti. 

Jsme dva mladí architekti, třicetiletí, čerství manželé. Po 9 letech intenzivního života ve městě jsme se rozhodli vrátit se k podstatě a k přírodě. Milujeme přírodu v kombinaci s architekturou. Máme rádi hezké prostředí. Snažíme se přistupovat k celému projektu citlivě, využíváme přírodní materiály.

V průběhu naší rekonstrukce jsme myšlenky stále vyvíjeli a pokračujeme v tom i nadále. Téměř vše na mlýně děláme pomocí rodiny a přátel a jsme za to vděční. Využíváme kvalitní výrobky, v rámci stavby jsme využívali místní řemesla a čeští designery. V interiéru klademe vysoká nároky na funkčnost a design. Prostory mlýna vyvíjíme, a proto každý rokem vše vypadá jinak, lépe.

Zámecký park v Čechách pod Kosířem

Rozkládá se na ploše 21,5 ha a patří mezi nejcennější romantické parky v České republice, kterým se každoročně projde na 200.000 návštěvníků. Jeho podoba, historie a příběhy k němu se vážící jsou propojeny s původně portugalským rodem Silva-Tarouca, proslulým dlouhou tradicí zájmu o zahradní a krajinářskou tvorbu. Zámek je také významný častými pobyty malíře Josefa Mánesa mezi lety 1849–1871, který park zachytil v mnoha svých romantických dílech.

Ke svatebním obřadům je park pravidelně využíván od roku 2012 po nákladné a stále probíhající revitalizaci. Společně s oranžérií, historickými interiéry a kvalitně vybudovaným zázemím je zámecký park ideálním místem pro svatební obřady, hostiny, oslavy a další akce. Každoročně se v areálu koná přes 30 svatebních obřadů. Každému z nich je věnována pečlivá individuální pozornost.

Ve druhé polovině 20. století byl zámecký areál notně zdevastován trvalým zanedbáváním údržby a snahou vymýtit vzpomínku na působení rodu Silva-Tarouca. Poté, co areál přešel do rukou Olomouckého kraje, bylo přistoupeno k rozsáhlé revitalizaci, která s přestávkami probíhá dodnes. Cílem je vytvořit kulturní centrum nadregionálního významu.

Bohatá historie místa nám zanechala unikátní příběh místa, které je spojeno s životními osudy lidí sahajícími do hluboké historie. Návštěva místa, kde se promíchaly mnohé lidské osudy, nabízí hluboký emocionální zážitek. (ber)

Poslat nový komentář