Tip na sobotu. Cosplay festival v olomoucké Šantovce

Tip na sobotu. Cosplay festival v olomoucké Šantovce
ilustrační foto Galerie Šantovka

Skutečně netradiční návštěvníky potkáte v sobotu 29. října v Galerii Šantovka v Olomouci. Během vašeho nakupování zde totiž pravděpodobně narazíte na desítky oživlých komiksových a filmových postav. Pod maskami a make-upem se budou skrývat Cosplayeři – nadšenci, kteří již po šesté uspořádají v největším obchodním centru na Hané unikátní setkání. Akce vyvrcholí lampionovým průvodem, kterého se může zúčastnit i veřejnost.

„K tradici Halloweenu, který se slaví především v anglosaských zemích, masky neodmyslitelně patří. Cosplayeři jsou v této oblasti absolutní špičkou, která své převleky ladí do nejmenšího detailu. Jde o komunitu umělců, kteří si svépomocí tvoří kostýmy a vžívají se do rolí superhrdinů a postav známých ze stříbrného plátna, komiksových časopisů a počítačových her. Nebuďte proto překvapeni, pokud s vámi ve frontě třeba u McDonald bude stát Wolverine, u vedlejšího stolu v restauraci Lobster bude jíst pizzu Harry Potter, či jen tak na chodbě kolem vás projde Spiderman. Bude to velký zážitek," říká marketingový koordinátor David Podstata.

Již tradiční olomoucká akce nemá na Moravě obdoby. Fanoušci fiktivních světů včetně cosplayerů se totiž běžně setkávají na uzavřených srazech a festivalech – takzvaných conech. V obchodním centru Galerie Šantovka ovšem svět cosplayerů zcela otevírá veřejnosti, a ta se k nim může snadno připojit.

Jednou z příležitostí, jak proniknout do jejich světa, bude například závěrečný průvod, kterým celá akce vyvrcholí. V 18 hodin se můžete připojit k zástupu cosplayerů, kteří rozzáří vnitřek centra i jeho venkovní část kolem řeky svými lampiony. Lampion si můžete přinést svůj vlastní či jej vyhrát zdarma tím, že na jednom z mnoha stanovišť v prostorách pasáží namalujete halloweenskou Šantovku. (red)

Poslat nový komentář