Značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA pokračuje, vzkazují strážníci

Značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA pokračuje, vzkazují strážníci
ilustrační foto Městská policie

Probíhat bude každé pondělí a středu na služebně Městské policie Prostějov, a to vždy v době od 8:00 do 11:00 a od 12:00 do 16:00 hodin.

Městská policie Prostějov bude v rámci Programu prevence kriminality v měsících červnu a červenci pokračovat v páté etapě značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA. Pro zájemce je tato služba zdarma.

Značení je určeno nejen pro obyvatele města Prostějova, ale obcí okresu. V případě zájmu je třeba se objednat přes aktivní objednávkový systém na webových stránkách města Prostějova. Kontaktovat lze také Skupinu prevence telefonicky na číslech 582 402 261, 737 671 221. S sebou je nutné přivést očištěné jízdní kolo, předložit občanský průkaz, doklad o nabytí jízdního kola, popřípadě je možné jej na místě nahradit čestným prohlášením. Značení nelze provádět za deštivého počasí a při teplotách nižších jak 10°C.

 Zájemci o značení kol nebo kompenzačních pomůcek se již mohou objednávat a vybrat si termín, který jim vyhovuje na https://www.prostejov.eu/…ml-

Forenzní značení syntetickou DNA je moderní metodou ochrany majetku, především s preventivním účinkem. Vyznačuje se vysokou odolností vůči vnějším vlivům a dlouhou životností. Syntetická DNA je na kolo nanesena na zhruba 10 místech. Za 24 hodin po aplikaci je tekutina s obsahem mikroteček dokonale vytvrdnutá a stává se pouhým okem neviditelná. Všechny takto označené předměty jsou vybaveny samolepkami, které varují pachatele, že kolo/vozík je speciálně označen a může být snadněji identifikován městskou policií či Policií ČR. Takto označený předmět se stává, z pohledu jeho dalšího zpeněžení, pro potenciálního zloděje bezvýznamný. V kombinaci s dalšími způsoby ochrany, jako je evidence jízdního kola dle jeho typu, barvy, čísla rámu, fotografie, v lokálním registru MP Prostějov i národním registru REFIZ, může značení pomoci odradit případné pachatele krádeže, nebo je usvědčit ze spáchání trestného činu nebo přestupku. (Zdroj MP Prostějov)

Poslat nový komentář