Šlapka šlápla do pedálů už po pětadvacáté!

Šlapka šlápla do pedálů už po pětadvacáté!
Foto Zdenek Balcařík
Další fotky: 
Šlapka šlápla do pedálů už po pětadvacáté!
Šlapka šlápla do pedálů už po pětadvacáté!
Šlapka šlápla do pedálů už po pětadvacáté!

Sobota patřila ve Smržicích velkému svátku. Tradiční Smržická šlapka, kterou pořádá tamější Klub českých turistů, totiž slavila pětadvacetiny. Opět nabídla cyklistům řadu tras, z nichž nejdelší byla 176 kilometrů dlouhá cesta na Praděd.

„Letos jsme pro cyklisty, kteří si s námi čtvrtstoletí přijeli užít, nachystali úplně nové trasy, které vedly oproti loňským víc na severozápad přes lázně Slatinice a do okolí Kladek a Konice. Tradiční kontrolní stanoviště na Velkém Kosíři a na Běleckém Mlýně na nich ale nechyběly,“ uvedl za KČT Zdenek Balcařík.

Silniční trasy podle něj díky velkému provozu už tak nelákají, takže na ně vyjelo 162 cyklistů a 254 jich vyrazilo do terénu na horských kolech. Největší zájem byl o trasu 27 km, na kterou jich jelo 78. Na nejdelší silniční trasu 176 km na Praděd a zpět vyjelo 7 cyklistů, kterým se měřil čas. Nejrychlejším z nich se stal Miloslav Lužný z Vícova, který to zvládl za 5 hodin 46 minut.

Za nejmladšího účastníka byl vyhlášen Matyáš Richter. Je mu 1,5 roku a tatínek ho vezl ve vozíčku za kolem na trase 27 km. Nejstarším účastníkem se stal Vít Helia, který si ve svých 80 letech objel silniční trasu 15 km a ještě si ji trochu nadstavil.

„Do cíle dojeli všichni v pořádku, některé akorát trochu pozlobili sršni, některé zas popadané stromy, naštěstí se ale nikomu nic nestalo,“ dodal Balcařík s tím, že o cyklisty se v místě startu a cíle a na devíti kontrolních stanovištích staralo 41 členů

Spousta turistů teď dává přednost pěší turistice, takže podstatně větší účast očekávají smržičtí 19. května 2024 na Smržickym vandru. (ber)

Poslat nový komentář