Přípravy na opravy D46 u Prostějova začaly

Přípravy na opravy D46 u Prostějova začaly
Foto ŘSD

Od pondělí 24. 8. zahajuje ŘSD stavbu připojovacích a odbočovacích pruhů dálnice D46 v Prostějově. Dne 19. 8. 2020 bylo předáno staveniště a následují přípravné práce (přeložky inž. sítí, dokumentace apod.). Motoristy tyto úkony nijak neomezí, stavět se začne na jaře 2021.

 

Projekt za cca 196 mil. Kč bez DPH uvedou činnosti, které nyní neomezí plynulost dálničního provozu. "Hlavní stavební proces začne po zimě, dokončení stavby předpokládáme v roce 2022," říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Dojde na vybudování připojovacího a odbočovacího pruhu, demolici nosné konstrukce stávajícího mostního objektu o třech polích a počítáme s vybudováním nového mostního objektu, který bude rozšířen oproti stávajícímu stavu. Dále bude zhotoveno sedm vodohospodářských objektů, devět elektrorozvodných objektů, ochrana plynovodu, a také zajištění protihlukové stěny. Stavba přinese zvýšení bezpečnosti silničního provozu na mimoúrovňové křižovatce Prostějov-střed, a to zřízením odbočovacích pruhů pro větve Vyškov – Prostějov 2 a Olomouc – Prostějov a připojovacího pruhu pro větev Prostějov – Vyškov.

Původní výstavba dálnice D46 na trase Vyškov – Olomouc byla doprovázena výjimkami z norem ve formě možnosti provozu navzdory chybějícím připojovacím a odbočovacím pruhům. Připojení a odbočení se dělo pomocí připojovacího, respektive odbočovacího klínu. Řešení aktuálně nevyhovuje předpisům odpovídajících intenzitě provozu. Při posledním sčítání dopravy využívalo prostějovskou dálnicí 30 500 aut všech kategorií denně. (ber)

Poslat nový komentář