Na dálnici D46 u Prostějova bude postaveno bezpečnější křížení

Na dálnici D46 u Prostějova bude postaveno bezpečnější křížení
Foto ŘSD

Stávající mimoúrovňové křížení (MÚK) u Prostějova přestává plnit roli bezpečného místa sjezdu či nájezdu v rámci dálnice D46, proto byla schválena kompletní modernizace. Dotčený EXIT 26 Držovice, poblíž obchodní galerie Arkáda, proto čeká rekonstrukce zhruba za 195 milionů Kč.

Z důvodu stavby nových připojovacích a odbočovacích pruhů včetně kruhového objezdu proběhnou úpravy stávajícího mostu dálnice D46, zároveň bude zcela přeorganizována doprava na mimoúrovňovém křížení. Projekt je rozdělen do čtyř navazujících etap stanovených v rámci potřeby zachovat plynulý dálniční provoz. Jednotlivě dokončené části mimoúrovňové křížení budou ihned uváděny do provozu nebo předčasného užívání s co nejmenším zdržením motoristů.

Při plánování podoby moderní křižovatky se vycházelo ze stávající situace bez nutnosti výrazně zasahovat do současného stavu a měnit charakter okolí. „Na stavbu bezpečnějšího křížení již bylo vydáno pravomocné stavební povolení, a ještě letos předpokládáme vypsání výběrového řízení na zhotovitele zadávací dokumentace stavby. První dělníci by se mohli pustit do dvouleté realizace v roce 2023,“ doplnil Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic. (Zdroj ŘSD Olomouc).

Poslat nový komentář