Zítřejší protest zemědělců: silnice blokovat nebudeme

Zítřejší protest zemědělců: silnice blokovat nebudeme
ilustrační foto

Zítra, ve středu 23. května se uskuteční protestní akce zemědělců. Jak upozorňují organizátoři, nedojde k blokádám silničních tahů, protest proti záměrům vlády zrušit zelenou naftu a zavést daň na tiché víno bude vyjádřen pomalou jízdou zemědělských strojů.

Jen na Prostějovsku má vyjet kolem tří desítek traktorů a akce začíná v 9.00 hodin. Stroje zamíří na náměstí T. G. Masaryka, které mají jednou objet. V celé republice má vyjet celkem 1.600 strojů (traktory, traktory s přívěsy, nákladní automobily, jiné a doprovodné vozy) po 185 trasách převážně I. a II. třídy. Další stovky stojů budou jezdit při své řádné práci s označením o připojení k protestům.

Prezident Agrární komory Jan Veleba se sešel s ředitelem Dopravní policie ČR Leošem Tržilem a podrobně ho informoval o plánované protestní akci. Policie bude situaci na místech tras pojezdů techniky monitorovat a žádá, aby technika byla v pohybu – nezastavovat, neblokovat. Policie podle jeho slov nemá zájem situaci eskalovat.

Akce je organizována za vzájemné spolupráce Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů a partnerů i jednotlivců z řad zemědělské veřejnosti. K protestu se naopak nepřipojila Asociace soukromých zemědělců.

(red)

Poslat nový komentář