Mladí zastupitelé řešili u kulatého stolu velké problémy lidstva

Mladí zastupitelé řešili u kulatého stolu velké problémy lidstva
Milada Sokolová se setkala s mladými zastupiteli u kulatého stolu

Zastupitelstvo dětí a mládeže města Prostějova uspořádalo již druhé setkání u kulatého stolu, kam si zve zajímavé osobnosti politického života a diskutuje s nimi o všem možném. Minulé setkání s místostarostou Jiřím Pospíšilem bylo lokálně patriotické a snažilo se probrat mnoho témat souvisejících se životem ve městě. Tentokrát k připravenému kulatému stolku usedla prostějovská radní, předsedkyně Kulturní komise Rady města Prostějova a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová. 

Její samotná přítomnost byla příležitostí k debatě v mnoha oblastech. Mladí zastupitelé se od své starší kolegyně dozvěděli, co zažívala při své cestě vzhůru a jaké to podle ní mají ženy v politice. Sama radní si cení toho, že si vyšlapala svou cestičku sama, i když připouští, že to neměla nejjednodušší. Přesto ji těší, že se nestala součástí žádných kvót a v tom zdánlivě mužském světě politiky si své místo uměla najít. Ve většině témat se objevoval střet konzervativismu a liberalismu. Mladí zastupitelé si na začátku setkání udělali malý test, aby zjistili, kam je to politicky táhne. A spektrum světonázorů bylo i u prostějovské mládeže široké. V zastupitelstvu dětí a mládeže mají svá želízka v ohni jak sociální demokraté, tak si rozhodně nemusí zoufat ani liberálové a zdánlivě paradoxně silná skupinka byla i mezi konzervativci. Výsledky daly znát, že další debata může být zajímavá. Ukázalo se, že pokud nastoupí mladá generace k moci, nebude se jen tak párat s menšinami a nepřizpůsobivost nebude vstupenkou do brány světa sociálních dávek a důchodů. Uvidíme, zda se tyto hrany časem obrousí, či se opravdu mají někteří na co těšit. 

Většina zúčastněných rovněž chápala nedotknutelnost vlastního majetku a jeho oprávnění chránit jej i třeba svou vlastní zbraní. Konzervativní přístup převládal rovněž ve sňatcích homosexuálů či trestu smrti. Liberálové v řadách diskutérů „utrpěli“ vítězství v otázkách potratů či sdílení dat na internetu. Toto téma nečekaně rozdělilo tábor mládeže i pátečního hosta. V osobě Milady Sokolové se probudila předsedkyně Kulturní komise a horlivě se zastávala tvůrců uměleckých děl, kteří věnují přípravě svého díla spoustu času a invence. 

„Není problém s neoceněním tvůrců, problém je v distribuční síti, která je zbytečně složitá a zvyšuje tak cenu,“ vyjádřil svůj názor Jakub Zálešák, který byl na tuto tématiku poměrně dobře připraven. Ukázalo se, že cest k řešení aktuálního politicko-společenského tématu stahování dat z internetu je více, rozhodně se však bude muset na jednu z nich vstoupit, protože mezi tvůrci a konečnými spotřebiteli se nachází propast, která se plní ilegálním světem stahovačů dat, jež nejsou doposud navyklí hledat legální cesty ke stahování a možná je to pro některé v dnešní zjednodušující době zbytečně komplikovaná cesta. 

„Musím uznat, že jsem byl z dnešního setkání nadšený. Neměl jsem strach, že by nebylo s naší paní radní o čem mluvit, nějakou dobu ji znám a vím, že diskutovat se s ní dá o čemkoliv na dlouhou dobu. Že u kulatého stolu vznikne nakonec až tříhodinová kvalitní debata vyplněná poměrně jasnými názory, o tom se mi ani nesnilo. Ukazuje se, že představitelé dnešní mládeže se umí vyjádřit a ukázalo se rovněž, že naše setkávání u artušovského kulatého stolu má význam. Každé takové setkání je obohacením pro všechny a na hodně dlouhou dobu,“ zhodnotil setkání koordinátor Zastupitelstva dětí a mládeže města Prostějova Jan Zatloukal.     

(red)

Poslat nový komentář