Pevnost poznání baví videi celé rodiny. Zapojit se mohou i senioři

Pevnost poznání baví videi celé rodiny. Zapojit se mohou i senioři
ilustrační foto Pevnost poznání

Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci připravila několik krátkých instruktážních videí, která ukazují návody na jednoduché chemické pokusy a výtvarné aktivity pro celou rodinu. Děti i jejich rodiče si mohou vyrobit loutková zvířátka, květinu, barevnou duhu nebo si vyzkoušet sopečnou erupci, originální stínohru a balancující plechovku. Tým popularizačního centra myslí také na seniory, pro které připravil netradiční aktivitu na trénování paměti.

 „Je nám líto, že se k nám aktuálně děti a jejich rodiče nepodívají. Proto jsme pro ně připravili sérií videí, která je mohou zabavit i doma v kuchyni. Jsou to bezpečné pokusy, které běžné děláme v naší pevnostní laboratoři. Materiál není složité sehnat, jsou to většinou věci, které se najdou v každé domácnosti jako např. jedlá soda, zavařovací sklenice nebo ocet,“ uvedla mluvčí popularizačního centra Martina Vysloužilová. Zvídavé děti si tak během kreativní činnosti zopakují nejen chemii a fyziku, ale také třeba biologii nebo zeměpis.

Videa zájemci najdou na youtube kanálu Pevnosti poznání https://www.youtube.com/channel/UC8qq7dmln7zcJ_-nMs03fwA

Další kratochvíle může pobavit zvídavé seniory. I když jsou jejich kurzy v Pevnosti poznání zastaveny, mohou si vyzkoušet jednu z aktivit interaktivního kurzu Blízká setkání třetího věku. Jedná se o vytvoření textu pouze ze slov, která začínají na jedno písmeno.

„Mozku prostě svědčí, když ho zaměstnáváme. Každá činnost, nový vjem, aktivita budují naše neuronové sítě. Stejnou měrou to platí nejen u dětí a dospělých, kteří tak získávají nové dovednosti, zkušenosti, ale také u lidí ve střední a pokročilejším věku. Zvláště u seniorů je cílená aktivita a stimulace mozkové činnosti dvojnásob důležitá,“ radí lektorka trénování paměti a vysokoškolská pedagožka Ivana Fellnerová, která pro inspiraci napsala povídku na písmeno „P“.

Odkaz na video ukázku a povídku zde: https://www.pevnostpoznani.cz/seniorske-kurzy-v-pevnosti-poznani-jsou-zastaveny-organizatori-planuji-novy-termin/ (red)

Poslat nový komentář