Konec 2. světové války na Prostějovsku – díl 3.: vysílač Předina

Smírné bohoslužby na Předině se každoročně účastnily stovky lidí.
Smírné bohoslužby na Předině se každoročně účastnily stovky lidí.

Přelom dubna a května je nesmazatelně spjat se vzpomínkami na konec 2. světové války. Od poloviny dubna až do 8. května, kdy byla definitivně uzavřena válečná epizoda, vzpomínají lidé na celém světě na poslední dny utrpení, na padlé a umučené. Osvobozovací boje proti ustupujícím nacistům se nevyhnuly ani Prostějovsku. 

Bojovalo se na řadě míst, německé divize držely své pozice zuby nehty a krutě se za svou porážku mstily na civilním obyvatelstvu. Přinášíme seriál vzpomínek pamětníků, kterých pomalu ubývá, ale jejich zážitky jsou věčným mementem. 

 

3. Němci podminovali vysílač Předina  

Konec války ovlivnil krutě oblast vysílače na kopci Předina nad obcí Dobrochov. Jeho stavba byla dokončena v roce 1940 a byl pro Němce velmi důležitou základnou. Provozovali ho pod názvem  Reichssender Donau. Když se koncem dubna 1945 blížila od Vyškova sovětská vojska, rozhodli se Němci vysílač zlikvidovat. 30. dubna byl provoz vysílače zastaven a všichni čeští pracovníci obsluhy byli posláni domů. Němci vyhnali i dvě rodiny, které bydlely ve strážním domku. Odpoledne mohutný ocelový stožár vylétl do povětří, budova a zařízení byly značně poškozeny.  Němci sami zlikvidovali vysílač, který využívali 6 let. Prudké boje kolem Přediny skončily až 8. května a zanechaly po celém okolí úplnou spoušť a mnoho padlých německých vojáků. Okolí vysílače bylo podminováno, takže pyrotechnici museli celou lokalitu pečlivě vyčistit, než byl postaven vysílač nový.

Od roku 1995 se každou první sobotu v měsíci květnu konala v blízkosti hrobu padlých vojínů na Předině Smírná bohoslužba za nevinné oběti 2. světové války a válek vůbec. Otcem myšlenky i hlavním realizátorem se stal osvícený farář p. Jan Jiříček. S pomocí starostů okolních obcí a představitelů spolků a organizací si každoročně stovky účastníků připomínaly při mši svaté pod širým nebem, jak důležité je zachování míru. Naposledy se Smírná bohoslužba na Předině konala v roce 2010 u příležitosti 65. výročí konce války.    

(jap)

Poslat nový komentář