Náklady na provoz městské hromadné dopravy budou vyšší

Náklady na provoz městské hromadné dopravy budou vyšší
ilustrační foto FTL

Radní města Prostějova na svém posledním jednání řešili kompenzace za městskou hromadnou dopravu, které vznikly mimo jiné zvýšením inflace. Předloží proto zastupitelům své doporučení na schválení dodatku k rámcové Smlouvě o závazku veřejné služby a Smlouvě o kompenzaci z plnění závazku veřejné služby se společností FTL – First Transport Lines a.s., kterým se kompenzace budou vypořádávat.

„Máme do konce tohoto roku uzavřenou smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících. Každoročně je na základě tohoto ujednání uzavírán dodatek pro následující kalendářní rok s finančním modelem obsahujícím výši kompenzace, ekonomicky oprávněné náklady, čistý příjem a výnosy,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy Jiří Pospíšil. Jak dále doplnil, pro rok 2023 předložil dopravce finanční model na základě, kterého je odhadováno navýšení kompenzace o 6.08 milionu korun oproti roku letošnímu.

„Důvodem navýšení je zvýšení nákladů za pohonné hmoty (CNG), nárůst nákladů na přímý materiál a energie, na opravy a údržbu vozidel, nárůst mzdových nákladů a v neposlední řadě i zvýšení inflace,“ uzavřel náměstek Pospíšil.

Z výše uvedeného vyplývá, že kompenzace za závazek veřejné služby pro rok 2023 dle tohoto dodatku činí celkem 41.33 milionu korun (bez DPH). (red)

Poslat nový komentář