Miloval dostihy. Popelkův Larizano ukončil kariéru

Miloval dostihy. Popelkův Larizano ukončil kariéru
Foto FB

Receptem ryzáka Larizana na dostihovou dlouhověkost je jeho výjimečná povaha. Podle trenéra, majitele a chovatele Stanislava Popelky z Hvozdu na Prostějovsku přistupoval k dostihům i tréninku se zvláštní radostí. I proto ještě ve svých třinácti letech vyhrál Crystal Cup. Larizano celkem absolvoval 44 startů, z nichž devět proměnil ve vítězství a během třinácti sezon na dráze vyběhl na dotacích 2,3 milionu korun. Syn kultovního hřebce Japea a v Zemském hřebčinci Písek narozené Larie z rodiny La Lézarde se tak stal jedním z nejúspěšnějších domácích odchovanců posledních sezon.

Jedna z nejobdivuhodnějších kariér v českém turfu je nyní definitivně minulostí. Vlastní odchovanec trenéra Stanislava Popelky, slavící všechny své úspěchy v barvách rodinné stáje Hvozd-Popelka, se ze svého říjnového startu ve Wroclawi nevrátil zdravý a odchází do penze. „Jarda Myška říkal, že z něj měl lepší pocit než kdykoli dříve, ale tři čtvrtě kola před cílem bohužel zchroml. Kdyby zůstal zdravý, věřím, že by se ve velkých dostizích neztratil ani jako patnáctiletý. Za těchto okolností to však nemá smysl dál zkoušet, to by si nezasloužil. Necháme si ho doma, bude ve výběhu a uvidíme, jestli si na něj občas sedneme. Byl to ohromný závodník s bojovným srdcem, dostihy ho do poslední chvíle bavily. Nikdy nic nevypustil, vždy naplno bojoval," vypráví Stanislav Popelka. „Byla radost se dívat, s jakou chutí utíkal. Svým založením byl takový životní optimista, ve stáji i v dostizích ukazoval zvláštní veselost. Když vyhrál Velkou slušovickou s Honzou Faltejskem, na diagonále cválal v poli a radostí točil ocasem, bylo vidět, jak je natěšený. Druhého koně s tak soutěživou povahou jsem nepotkal. Zároveň to měl v hlavě srovnané. Nepuloval, nechal se v klidu podržet a na všechno byl šikovný," popisuje Popelka.

Larizanova první překážková sezona ve čtyřech letech předznamenala, že jeho kariéru budou provázet i problémy s pohybovým aparátem, kvůli nimž bude potřeba s ním pracovat obezřetně. Postupně se ustálil itinerář, točící se kolem dvojice oblíbených závodišť – Lysé nad Labem a polské Wroclawi. Při zpětném pohledu si trenér myslí, že několik vítězství Larizanovi uniklo shodou nepříznivých okolností. "Některé starty jsme prohráli kvůli tomu, že mu rajťáci až tak nevěřili a občas s ním v závěru příliš dlouho čekali, takže nestihli stáhnout náskok soupeřů. Ve Velké wroclawské byl čtyřikrát druhý, z toho dvakrát o krk a jednou o půl délky," přemítá.

V závěru kariéry valach vytvořil sehranou dvojici se zkušeným Jaroslavem Myškou. Ten ho vedl i při jeho největším mezinárodním úspěchu – loňském vítězství v polském Crystal Cupu, kde skvělým finišem zdolal Brunch Royala. V letošní Prvomájové steeplechase spolu dokázali překonat problémy na irské lavici a Larizano se stal nejstarším vítězem v historii populárního dostihu. (ber)

Poslat nový komentář