Kam dojde honba za nerostným bohatstvím?

Kam dojde honba za nerostným bohatstvím?
ilustrační foto

Vláda, parlament i veřejné mínění se v současné době zmítá v otázkách rozšiřování těžby nerostného bohatství. Těžba čehokoli se stala v České republice fenoménem, slovo těžba je opět v kurzu. 

Vášnivě se diskutuje o možnosti prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách, kdy uhlobaroni argumentují rostoucí potřebou energie. Lidé žijící v oblastech na severní Moravě, kterým hrozí ztráta domovů kvůli rozšíření těžby černého uhlí, se přirozeně bouří. Stále častěji se vynořují zprávy o ropných zásobách na Moravě, o velkých zásobách zlata v Čechách,  gigantických ložiscích nesmírně cenného germania v Krušných horách a nejnověji o ložiscích břidličného plynu napříč republikou. 

Dobývání různých kovů v minulosti ovlivnilo zabydlování hlavně horských oblastí Čech a Moravy. Tehdy kutání a rýžování vedlo k pozitivnímu rozvoji hornických měst, která patřila k největším v království. Rozsáhlá území navždy naopak nepříznivě změnila těžba uhlí, která tisíce lidí připravila, a možná ještě připraví, o domov. Získávání uranu se stalo dokonce prostředkem k vyřizování politických účtů. 

„Vypadá to, že v době, kdy celý svět přemýšlí nad vhodnými technologiemi, které by drancování přírody omezily nebo jim úplně zamezily, u nás sílí tendence vybagrovat co se dá. Je štěstí, že lidé mají zdravý rozum a veřejné mínění je striktně proti dalšímu ničení životního prostředí,“  upozorňuje poslankyně Parlamentu ČR Dagmar Navrátilová. Hlasu lidu zatím naslouchají i politici. Snad tomu tak bude i nadále a iluze snadných velkých zisků představovaná těžebními společnostmi nebude lákavější, než hlas volající po ochraně životního prostředí.    

(red)

Komentáře

Velke zisky budou tam-kde je velka poptavka. K prirode by se v kazdem pripade melo pristupovat setrne.Ale topit, svitit chce kazdy. Fabriky chteji vyrabet. Doplacet na zelenou energii chce malokdo. Lany repky stridajici lany solarnich panelu, ci vetrnych elektraren-take chce malokdo...Lide casto rikaji A, ale nerikaji veledulezite B!

Poslat nový komentář