SMRŽICE: Druhé nejzelenější v Evropě

SMRŽICE: Druhé nejzelenější v Evropě

Nejzelenější obec České republiky roku 2010 Smržice získala v soutěži evropských měst a obcí Entente Florale Europe stříbrnou plaketu. Mezi osmnácti evropskými vesnicemi je to obrovský úspěch, Smržice zúročili několikaletou snahu v péči o zeleň, krajinu a veřejná prostranství.

V pátek vyhlásila mezinárodní jury složená z odborníků na architekturu krajiny, ekologů a ekonomů výsledky soutěže Evropská kvetoucí sídla. Smržicím přiřkla stříbrnou medaili. V konkurenci zástupců z Belgie, Chorvatska, Irska, Maďarska, Německa, Nizozemí, Rakouska, Slovinska a Velké Británie je výsledek víc než lichotivý.
„Je to určitě velký úspěch a máme z něho radost. Ve Slovinsku v městě Rogaška Slatina probíhala znovu prezentace všech zúčastněných obcí. Kromě videoprezentace o naší obci jsme přivezli klasické hanácké výrobky a pochutiny. Obrovský zájem byl například o naší škvarkovou pomazánku, ta je v Evropě naprosto neznámá a všem náramně chutnala,“ přiblížila dění při vyhlášení výsledků starostka Hana Lebedová.
Evropský úspěch odstartovalo loňské vítězství v celonárodním kole soutěže Vesnice roku 2010. Bylo současně i motivací k účasti v soutěži mezi obcemi Evropy. Celý rok se obec pečlivě připravovala na příjezd poroty a připravila prezentaci všech aktiv, která postavila Smržice po bok vesnicím z dalších zemí v Evropě.
„Do rozvoje obce jsme za poslední desetiletí investovali hodně, a to jak financí, tak i vlastní práce. Především do budování infrastruktury, do péče o krajinu a zeleň a do zlepšování životního prostředí. Postupně naplňujeme vize, které si vedení obce stanovilo a cíleně je realizuje,“ netajila se starostka Hana Lebedová.

Celkem se v letošním ročníku rozdalo 11 stříbrných a 7 zlatých ocenění. Po skončení vlastního ceremoniálu předseda komise Cliv Addison zdůraznil, že letošní ročník patřil vůbec k nejkvalitněji zastoupenému ročníku v celé historii soutěže, která probíhá již od roku 1975. (jap)

Poslat nový komentář