Lidé odnesli do knihoven tisícovky mobilů

Lidé odnesli do knihoven tisícovky mobilů
ilustrační foto Olomoucký kraj

Obrovský úspěch zaznamenala v Olomouckém kraji osvětová akce, která měla za cíl upozornit na ekologickou likvidaci elektroniky. V jejím průběhu odnesli čtenáři do knihoven v regionu přes tři tisíce mobilů, které by jinak skončily na skládce. Místo toho budou šetrně zlikvidovány a recyklovány.

„Počet vybraných telefonů nás velmi příjemně překvapil, sesbírané množství však nebylo hlavním cílem projektu. Především jsme chtěli upozornit na problematiku sběru a následné recyklace drobných vysloužilých elektrozařízení, které spousta lidí likviduje společně s běžným komunálním odpadem,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství.

Mezi nejúspěšnější knihovny, které se do akce zapojily, patřily půjčovny knih v Olomouci, Lipníku nad Bečvou, Lošticích a v Jindřichově na Hranicku. Rozdělily si mezi sebe 30 tisíc korun, peněžitý dar věnoval Olomoucký kraj. Celý projekt probíhal ve spolupráci s firmou Asekol a pod záštitou senátorky Jitky Seitlové.

„Lidé velmi často mobilní telefony schraňují i několik let, v českých domácnostech jsou podle hrubých odhadů milióny starých nefunkčních přístrojů. Lidé přinesli na sběrná místa telefony, které se už více než dvacet let nevyrábějí,“ dodal regionální manažer společnosti ASEKOL pro Olomoucký kraj Zdeněk Kovářík.

Olomoucký kraj považuje efektivnější třídění odpadu za jednu ze svých hlavních programových priorit. (Zdroj olkraj.cz)

Poslat nový komentář