Nezaměstnanost klesá, znamená to náznak konce krize?

Nezaměstnanost klesá, znamená to náznak konce krize?
ilustrační foto

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes vydalo zprávu o míře nezaměstnanosti za minulý měsíc. Čísla naznačují mírný optimismus, klesá počet lidí bez práce a stoupá nabídka volných pracovních míst.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v ČR se snížil o 5,3 %, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 4,5 %. Na optimistické statistické výsledky je však třeba pohlížet střízlivě. Duben je každoročně spojen s nárůstem volných pracovních míst spojený se začátkem sezonních prací. Ale i tak se podle některých analytiků jeví, že ekonomika je v lepším stavu, než se prognózovalo. Firmy sice nevytváří ve větší míře dlouhodobá pracovní místa, ale ani je neruší. 

Míra registrované nezaměstnanosti k 30. 4. 2012 dosáhla hodnoty 8,4 % (březen 2012 – 8,9 %, duben 2011 – 8,6 %). Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů, Prostějov mezi nimi nebyl. U nás dosáhla míra nezaměstnanosti 9,5 %, stejně jako v okrese Olomouc. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v 76 okresech. Největší byl v jihočeských – Písek (o 12,6 %), Jindřichův Hradec (o 12,5 %), Prachatice (o 12,4 %), Chrudim a Pelhřimov (shodně o 12,2 %). V našem okrese klesla nezaměstnanost o 6,5 %. Co se týká počtu volných pracovních míst, u nás bohužel zatím neplatí celorepublikový trend, oproti minulému měsíci klesla nabídka z 288 na dubnových 266.

(red)

Poslat nový komentář