Končí zlatý boom fotovoltaiky?

Končí zlatý boom fotovoltaiky?
ilustrační foto

Od mantinelu k mantinelu – tak se dá nazvat aktivita státu v oblasti alternativní energie. Limity Evropské unie jsou nesmlouvavé a nutí stát do hledání náhradních zdrojů. Poté co ztroskotala výstavba větrných elektráren kvůli odporu veřejnosti, dala vláda a parlament zelenou fotovoltaice. Sluneční kolektory zaplavily celou Českou republiku, teď chce vláda tento boom přibrzdit. 

 

Díky příznivým příspěvkům Regulačního fondu se stala sluneční energie obrovským byznysem a pro investorské firmy se stalo doslova sportem získávání pozemků pro výstavbu zařízení na využití slunečního svitu. Panely fotovoltaických elektráren zabraly tisíce hektarů úrodné Hané s nejvyšší bonitou půdy. Investorské firmy uspořádaly dostihy, kdo získá výhodné pozemky od obcí, vyřídí náležitá povolení a nainstaluje zařízení v co nejkratší době. Odměnou je jim zajištění zisku až 7 procent po dobu 15 let, což je velice lukrativní podnikání. 

„Pro obce znamenají sluneční elektrárny nemalý finanční přínos do rozpočtu. Při nízké daňové výtěžnosti v současné hospodářské krizi je každá koruna dobrá,“ shodují se starostové obcí, jejichž pozemky fotovoltaika obsadila. V Čehovicích, Výšovicích, Vřesovicích, Určicích i na jiných místech je nájemné pravidelnou finanční injekcí do obecního rozpočtu. Paradoxně tyto finanční prostředky platí obyčejní lidé, protože na trhu elektrická energie místo slibovaného zlevnění naopak zdražila už o desítky procent. 

Stát chce nyní fotovoltaice vystavit stopku, omezí dotace na výstavbu slunečních elektráren, což pro podnikatele znamená nižší zisky. Ti se tomu pochopitelně brání a pokud stát od svého záměru neustoupí, bude patrně spor rozhodovat arbitráž u Evropského soudu.    

 (jap)

 

Poslat nový komentář