Moloch velkoměst vítězí nad selským rozumem

Novela zákona o RUD je pro malá města a obce Pyrrhovým vítězstvím.
Novela zákona o RUD je pro malá města a obce Pyrrhovým vítězstvím.

Podle zpravodajského kanálu ČT24 má ministr financí Miroslav Kalousek připravenou konečnou podobu novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Diskriminaci malých obcí však zmírní jen nepatrně, měly by dostávat 9 tisíc korun na obyvatele. Podle internetových stránek www.obcelidem.cz je uvedeno, že díky návrhu ministra Kalouska by například statutární město Prostějov mohlo dostat o 26 milionů více. 

Nejlidnatější města, která dostávají největší porci koláče, ale přijdou o míň peněž, než se čekalo. Politický lobing převážil nad protesty a snahou starostů menších měst a obcí o nápravu. Novela zákona tak bude patrně Pyrrhovým vítězstvím.

S protesty proti diskriminaci malých měst a obcí vyrukovali starostové už v září. Iniciativa představitelů samospráv navázala na několikaleté úsilí Sdružení místních samospráv, které podporuje změnu v přerozdělování daňových výnosů. Od schválení novely zákona o RUD očekávali spravedlivé narovnání diskriminačního rozdílu mezi příjmy čtyř sídelních měst v čele s Prahou a proti více než 6 tisícům měst a obcí.

Jaká je skutečnost? Podle současného systému náleží čtyřem velkým městům Praze, Brnu, Ostravě a Plzni, kde žije pouhých dvacet procent občanů, plná polovina celkové částky RUD určené na financování měst a obcí. To představuje čtyř a půl násobek oproti zbytku. Podle starostů by měl být rozdíl na jednoho občana mezi největší a nejmenší obcí ČR trojnásobný, čímž by se situace v ČR přiblížila evropským poměrům. Například hlavní město Slovenska Bratislava dostává touto formou dvojnásobek.

Představitelé samospráv malých obcí vnímají svou iniciativu i jako boj proti korupci. V malých obcích je totiž financování daleko průhlednější a je doslova pod drobnohledem všech občanů, což se v současné době stále více potvrzuje nárůstem korupčních afér. „Jestliže opravdu stojíme o to, abychom zastavili vylidňování venkova a menších měst, musíme i tady nabídnout lidem odpovídající podmínky k životu, včetně možností vzdělávání a sportovního nebo kulturního vyžití. To ale samozřejmě nejde bez financí. Hlasování o novele rozpočtového určení daní je tak zároveň i hlasováním o podobě českého a moravského venkova,“ uvedla starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová. Například podle internetových stránkách www.obcelidem.cz je uvedeno, že díky návrhu ministra financí Kalouska by naše obec Prostějov mohla dostat o 26 021 000 Kč více.

Sdružení obcí Olomouckého kraje již vyzvalo všech 16 zákonodárců, které si občané měst a obcí zvolili jako své  zástupce ve Sněmovně a Senátu, aby iniciativu malých měst a obcí podpořili při hlasování.   

(jap) 

Poslat nový komentář