Centrální nákupy energií pro město mají zpoždění

Centrální nákupy energií pro město mají zpoždění
ilustrační foto Magistrát města Prostějova

Radní na svém posledním jednání schválili prodloužení lhůty pro zajištění dodavatelů elektrické energie a zemního plynu na roky 2023 a 2024. Vzhledem k aktuální situaci na trzích bude nutné opakovat vysoutěžení koeficientu s novým termínem na konci letošního srpna.

„Pokud by se do tohoto nově stanoveného data nepodařilo dodavatele elektřiny nebo plynu získat, budeme hledat alternativní postup a jinou strategii nákupu,“ nastínil 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že v současnosti dodavatelé energií nechtějí uzavírat nové kontrakty.

Již na konci měsíce března proběhlo první kolo soutěžení dodavatele a koeficientu. Vzhledem k aktuální situaci na trzích nebylo možné opakovat aukci a vysoutěžení provést. Termín je proto posunut do konce měsíce srpna tohoto roku.

„Vzhledem k tomu, že se krátí čas potřebný pro původní variantu, tedy nákup energií prostřednictvím denní fixace průměru závěrkových cen, bude nejspíše nutné zvolit jinou strategii nákupu, a to jednorázovou fixaci ceny,“ pokrčil rameny první náměstek Pospíšil s tím, že na základě doporučení a informací z burzy PXE se radní přiklání k realizaci jednorázového nákupu na rok 2023 v průběhu měsíců července – srpna. Nákup energií na rok 2024 pak provést dle vývoje trhu, fixací na více kroků. (red)

Poslat nový komentář