Ženu s kočkou dostali ze zakouřeného bytu až hasiči

Ženu s kočkou dostali ze zakouřeného bytu až hasiči
Foto HZS Olomouckého kraje

Velké štěstí měla majitelka bytu v Olomouci, když začalo hořet v přízemní místnosti na odpad. Kouř a zplodiny se rozšířily tak rychle, že ženu s kočkou museli zachránit až hasiči. Ukázalo se, že v požárním hlásiči nebyly baterie. Kdyby začalo hořet například v noci, mohlo dojít k tragédii.

V přízemní místnosti na odpad v novém bytovém domě v Olomouci začaly hořet plastové kontejnery. Požár způsobil takové množství kouře a jedovatých zplodin, že se začaly šířit do společných prostor, chodeb, a hlavně do bytu, který byl přímo nad místností s odpadem. "Majitelka požár nahlásila, až se do bytu valil kouř, a už se z něj nestačila bezpečně dostat ven. Pomohli jí přivolaní hasiči, kteří ji zachránili i s kočkou a vyvedli ji silně zakouřenými chodbami ve vyváděcí kukle ven. Požární hlásič, který v novostavbě měla majitelka nainstalovaný, byl podle zjištění našeho vyšetřovatele bez baterií," popsala případ mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Žena měla podle ní velké štěstí, protože jedovaté zplodiny a kouř zpozorovala a stihla zavolat pomoc ještě včas. „Kdyby k požáru došlo v noci, nefunkční hlásič by na hrozící nebezpečí neupozornil a událost by mohla skončit tragicky se škodami v řádech milionů korun," upozornila mluvčí.

Hasiči proto opětovně apelují na majitele nemovitostí, aby požární hlásiče kontrolovali a udržovali je v provozuschopném stavu. Doporučují rovněž, aby lidé tímto zařízením vybavili i starší nemovitosti. 

Podle statistik jsou požáry v domácnostech vůbec nejtragičtější a zároveň při nich vznikají vysoké škody. Například v roce 2022 hasiči v Olomouckém kraji řešili 180 požárů v objektech určených pro bydlení, při kterých zemřeli čtyři lidé. Loni vyjížděli v kraji ke dvěma stovkám požárů v domácnostech, zemřeli rovněž čtyři lidé. Požární hlásič přitom vyjde jenom na pár stokorun. (red)

Poslat nový komentář