Do regionu přiteče víc financí z evropských fondů

Do regionu přiteče víc financí z evropských fondů
ilustrační foto

Rekonstrukce silniční sítě v regionu a trh práce – to jsou prioritní pilíře, kam zamíří víc peněz z dotací Regionálního operačního programu střední Morava. Evropské fondy pomohou v Olomouckém a Zlínském kraji financovat řadu prospěšných projektů v dopravě a zlepší podmínky mladých na trhu práce.

Přibližně o 380 milionů korun navýšila koncem minulého roku Evropská komise objem peněz v Regionálním operačním programu Střední Morava (ROP Střední Morava). Žadatelé z Olomouckého a Zlínského kraje tak mohou letos čerpat zhruba 280 milionů korun na rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy. Sto milionů korun bude rozděleno mezi projekty, které pomohou absolventům středních a vyšších odborných škol v uplatnění na trhu práce. Dodatečné prostředky vznikly přerozdělením peněz z jiných fondů Evropské unie. První výzvy regionální rada plánuje vyhlásit nejdříve v dubnu letošního roku. 

Do konce roku 2011 bylo z původně vyčleněných 16,8 miliard korun schváleno 723 projektů za necelých 14 miliard korun. Z toho 483 projektů za 7,4 miliardy korun je ukončeno a slouží svým uživatelům v oblasti rozvoje dopravy, měst a obcí a také cestovního ruchu v Olomouckém a Zlínském kraji.

Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava realizuje a administruje Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava, rozhoduje o využití finančních prostředků z programu a odpovídá za kontrolu jejich hospodaření. Stávajícím předsedou Regionální rady je Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje.     

(red)

Poslat nový komentář