Filmový kemp vyšel na sto procent!

Filmový kemp vyšel na sto procent!
ilustrační foto

Už po sedmé se sjeli mladí filmoví nadšenci z Estonska, Finska, Slovinska, Slovenska a České republiky na MOVIE FACTORY 2013 – Film Camp do Sobotína. Program organizátoři zacílili nejen na film, ale také divadlo, výtvarné umění či tanec. Akce, kterou pořádalo Gymnázium Jiřího Wolkera ve spolupráci s Městskou knihovnou Prostějov a Divadlem Point měla, podle jejího šéfa Aleše Procházky, obrovský úspěch.

„Zatím nemáme výsledky z hodnotících dotazníků, které vždy po účastnící chceme, abychom vylepšili to, co se třeba zcela nepovedlo. Když ale uvážíme, že mnozí při odjezdu plakali a někteří, jako třeba Finové, se nechtěli vrátit do svých zemí, tak si myslím, že kemp byl úspěšný. Dokonce úspěšnější jako v loni,“ uvedl ve svém hodnocení Aleš Procházka.

Na programu kempu byla řada projektů a workshopů, které měli jeho účastníci absolvovat. Zvládli jste je všechny?  

Rezerva programu, kterou organizátoři každoročně připravují vůbec nestačila. Přímo na místě se musela rychle dotvořit nabídka, na kterou se mladí filmaři lačně vrhli. Byli neuvěřitelně pracovití. Vzniklo téměř padesát drobných filmových projektů. A co je úžasné, stačili i na taneční dílnu. Tady jsme mysleli, že už nebudou mít sílu. Ne, zaťali zuby a na závěr nám ještě předvedli tanec. Kromě toho zvládli i dvaceti kilometrovou pěší tůru, kterou jsme jim naplánovali. Musím říci, že skoro nechodili spát.

Jaké filmy vznikly?

Nešlo o dlouhé filmy. To rozhodně ne. Některé měly třeba jen třicet vteřin, ale děcka se na nich naučila jak naprosté základy, tak později i náročnější věci. Ti filmaři, co už byli pokročilejší, si je vzali pod patronát a tak se vzájemně obohacovali. Opravdu všichni se letos hodně naučili.

Třešničkou na dortu měla být návštěva tvůrců českého filmu Alois Nebel. Kdo se do Sobotína nakonec přijel podívat?

Po osmi dnech tvrdé práce byli naši účastnící odměněni návštěvou hlavního protagonisty filmu Alois Nebel, herce Miroslava Krobota. Vydržel na všechny naše filmy a nešetřil chválou na začínající filmaře. Jeho rady jim do budoucnosti jistě hodně pomohou. Přijeli také zástupci „Biografu Láska“, což je obrovské nafukovací kino, a poskytli nám ho ke konečnému promítání filmů, které v kempu vznikly.

Děkuji za rozhovor. (kaa)

Záštitu nad letošním filmovým kempem převzal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. Film Camp z programu „Mládež v akci“ pořádalo Gymnázium Jiřího Wolkera ve spolupráci s Městskou knihovnou Prostějov a Divadlem Point. Projekt vznikl za finanční podpory Evropské unie a podpořil ho jak prostějovský magistrát, tak Gaudeamus o.p.s a Tomi – Remont s.r.o. Tábor se řadí mezi špičkové akce tohoto typu v Česku a je vyhledávaným prázdninovým podnikem. 

Foto: MOVIE FACTORY 2013 – Film Camp

Poslat nový komentář