Kdo vyhrál lístky na letní Floru?

Kdo vyhrál lístky na letní Floru?
ilustrační foto plakát

 

Záplava nádherných květů právě vrcholícího léta i spousta atraktivních lákadel. Taková bude opět letní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc, která se bude konat od 20. do 23. srpna 2015. Na realizaci letního pokračování největší akce svého druhu u nás se tentokrát podílejí pedagogové a studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, a také proto zní hlavní motto výstavy Zahrada poznání - poznání zahrady.

Téma hlavní expozice letní Flory v pavilonu A olomouckého výstaviště bude letos úzce souviset s 30. výročím založení Zahradnické fakulty MENDELU a je rovněž inspirováno 150. výročím první přednášky Gregora Johanna Mendela na schůzi Přírodovědeckého spolku v Brně. „Návštěvníci se u nás tedy nejen pokochají krásami letní přírody a především pestrobarevných květů, ale věřím, že i něco nového poznají a něčemu se u nás přiučí,“ komentuje s úsměvem motto letní etapy proslulé mezinárodní výstavy Zahrada poznání - poznání zahrady ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

Galerii největšího pavilonu olomouckého výstaviště obsadí expozice Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ na téma Rostliny a zdraví. Představí se zde mimo jiné domácí druhy léčivých rostlin, dále rostliny z čínské a japonské medicíny včetně jejich pěstování a zpracování, Chybět však nebudou ani recepty a ochutnávky.

Na galerii pavilonu A bude mít své místo rovněž s úspěchem obnovená přehlídka Vyznání růžím, jejímž vyvrcholením bude letos křest keřové růže; ta dostane symbolicky jméno Flora Olomouc. Jedná se o plnokvětou keřovou růži z produkce firmy Kordes o výšce zhruba 120 centimetrů s vynikající odolností a hlavně krásnou vůní.

Svaz školkařů se svou expozicí okrasných dřevin obsadí při letní Floře pavilon B. Společná expozice Českého zahrádkářského svazu nazvaná Od semínka ke sklizni bude k vidění v pavilonech B a C a nabídne stovky květin i tradiční či méně známé odrůdy ovoce a zeleniny. K dispozici bude zájemcům také oblíbená bezplatná poradna a o patřičnou náladu a atmosféru se postarají moravští vinaři s cimbálem.

Chybět nesmějí ani tentokrát soutěže: vedle té o nejlépe řešenou expozici se uskuteční také soutěž Svazu květinářů a floristů s názvem Koš plný léta, v jejímž rámci budou vznikat koše s letními květinami a plody určené především pro příležitostnou dekoraci teras a balkonů.

Po úspěchu jarní premiéry bude hlavní pavilon olomouckého výstaviště opět přístupný všem zájemcům v rámci páteční večerní prohlídky s hudebním doprovodem skupiny Family a Pavla Nováka a také s občerstvením ve stylové kavárně. Návštěvníci se mohou od 20 do 22 hodin těšit zejména na slavnostně nasvícenou expozici, z níž si určitě odnesou mimořádný a unikátní zážitek. Jednotné vstupné stojí 100 korun, děti do dvanácti let mají vstup zdarma.

Výstavu doplní vyhledávané Letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. V pavilonu H si bezpochyby své publikum najde rukodělný veletrh Fler spolu s expozicí monumentů a předmětů (nejen) pro nevidomé vzniklých v rámci projektu Květiny čtyřmi smysly. Každodenní doprovodný program přinese zábavu a rozmanité zážitky dětem i dospělým. Populární pásmo Receptáře zve návštěvníky do pavilonu A a na letní scénu U Samby v pátek a sobotu, kdy se můžeme těšit třeba na recitál zpěváka a herce Jiřího Štědroně, hudební vzpomínku na Michala Tučného, recitál nesmrtelné „Saxany“ Petry Černocké, ale i besedy, soutěže, povídání, recepty a ochutnávky. V sobotu se na olomouckém výstavišti bude navíc hned dvakrát zápolit o mistrovské tituly, a to v rámci českého šampionátu ve stromolezení a také vůbec premiérového mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkových gulášů.

Brány letní Flory Olomouc 2015 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Vstupné platí současně pro výstavu a zahradnické trhy včetně vstupu do sbírkových skleníků a botanických zahrad VFO a UP Olomouc.

Kdo vyhrál lístky pro sebe a svého partnera na víkendovou akci? Vylosovali jsme pět z vás, kteří si letní Floru prohlédnou i s doprovodem. A kdo to je? Pavel Huňka, Jitka Kadlecová, Michaela Grešová, Jaroslav Sečka a Andrea Smékalová. (red)

Poslat nový komentář