Na Floře uvidíte i živé sochy staré stovky let!

Na Floře uvidíte i živé sochy staré stovky let!
ilustrační foto Flora Olomouc

V celé Evropě ojedinělá expozice bude od 21. do 24. dubna k vidění na Flora Olomouc 2022. Celý pavilon E bude patřit jedinečné kolekci bonsají z tisů - staré jsou od 100 do 600 let. Valná část z těchto bonsají pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch z Bonsai museum Isabelia.

„Na japonském ostrově Hokkaidó přes 20 let kupujeme bonsaje od majitelů malých soukromých sbírek. Tvořilo je pět až šest generací, ale dnes už staří pěstitelé mnohdy nemají pokračovatele. V Japonsku se jen málo mladých lidí chce bonsajím věnovat naplno,“ uvedl Josef Valuch. Všechny maximálně metrové bonsaje, jež budou při výstavě Flora Olomouc 2022 k vidění, bývaly před desítkami či stovkami let vzrostlými stromy. Dosahovaly výšky 15 až 20 metrů.

„Většinu života rostly v horách na skalách. Lidská ruka na nich při proměně na bonsaj pracuje posledních 50 či 60 let. Bonsaj je živá socha. Je to umělecké dílo srovnatelné s obrazy či sochami. Do Olomouce přivezu i jednu rostlinu starou více než 600 let. Koupil jsem ji na Hokkaidó před zhruba 15 lety. Tento tis byl k vidění na výstavách po celé Evropě a získal několik významných ocenění," doplnil Valuch. (ber)

Poslat nový komentář