Špalíček zve na výstavu Robert Vano: Memories

Špalíček zve na výstavu Robert Vano: Memories
Foto Magistrát města Prostějova

Vernisáž proběhne v pátek 2. června 2023 v 17:00 hodin v Galerii Špalíček, Uprkova 18, Prostějov. Výstavu je možné vidět v době od 3. června do 23. července 2023.   Součástí slavnostního zahájení bude beseda s Robertem Vano v přednáškovém sále Národního domu, Prostějov 2. června 2023 v 19:00 hodin.

Vstupenky můžete zakoupit na pokladnách muzea v hlavní budově na nám. T. G. Masaryka 2, v Galerii Špalíček Uprkova 18 a také online na e-shopu www.czechartphoto.com.

Výstava Memories je průřezem tvorby fotografa Roberta Vano. Jde o výstavu vzpomínek umělce a je sestavena z více než sta snímků, které pochází ze soukromého archivu autora. Kromě černobílých fotografií umělec poprvé v této kolekci zveřejnil také barevné snímky. Významná část velkolepé sbírky vznikla v New Yorku, Paříži, Miláně a dalších destinacích. Výstava přináší průřez autorovou tvorbou od roku 1968 až po současnost, nikoli však tradičně v chronologickém pořadí, ale na základě asociací samotného autora. Memories je určena fanouškům díla Roberta Vano i všem milovníkům klasické a módní fotografie.

Robert Vano se narodil v Nových Zámcích na Slovensku maďarským rodičům. Po maturitě v roce 1967 místo nástupu na vojnu emigroval přes Jugoslávii a Itálii do Spojených států, kde se uchytil jako kadeřník a vizážista. Byl asistentem módních fotografů, mezi nimi pracoval pro Horsta P. Horst, Marca Glaviano nebo Lea Castelli. Od roku 1984 působil jako nezávislý fotograf. Pracoval v New Yorku, Paříži a Miláně a v Praze, kde fotografoval pro módní časopisy, mezi nimi například Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Vogue. Od roku 1995 žije v Praze, kde v období let 1996–2003 působil jako umělecký ředitel v českém vydání časopisu Elle a poté do roku 2009 jako kreativní ředitel v agentuře Czechoslovak models. Od roku 2005 je Robert Vano fotografem na volné noze a věnuje se především módní a reklamní fotografii. Fotografuje černobílé portréty a akty na klasický film a používá také už málo využívanou techniku platinotypie. Spolupracuje se světovými značkami, vede workshopy "Daylight nude" a nejraději fotografuje při denním světle.

Proslavily ho především mužské akty. Magazín Colour Planet jej v roce 2009 označil za "mezinárodně proslulého fotografa". V roce 2010 mu byla udělena Mezinárodní cena Trebbia za tvůrčí činnost. V letošním roce Robert Vano oslaví 75. narozeniny, výstava Memories, tak průřezem shrne autorovu práci posledních téměř padesáti let. Následná beseda nabídne setkání s autorem jako umělcem, ale také jako člověkem. (red)

Poslat nový komentář