Městská knihovna Prostějov: Z Hané až k vlnám Baltu

Na ten správný okamžik musí být každý fotograf dobře připraven.
Na ten správný okamžik musí být každý fotograf dobře připraven.

Nejen pro milovníky cestování a zajímavých snímků přírodních krás připravila Městská knihovna Prostějov videoprojekci cestopisu, besedu a vernisáž fotografií. Ve středu 21. března  startuje v 17 hodin v podkrovním sále knihovny projekt Via Baltica s výletem do Lotyšska a Estonska.

Podkrovní sál Městské knihovny Prostějov provoní ve středu v podvečer vůně dálek. Své fotografie z cest do lůna panenské přírody Pobaltí a zajímavý filmový dokument přiblíží cestovatel a fotograf Josef Franc s trojicí svých stejně naladěných kamarádů ze Spolku prostějovských fotografů – Ivo a Martinem Snídalovými a Jaroslavem Musilem. Ze své výpravy přivezli lovci okamžiků svěží vánek od Baltského moře, který dýchne slanou vůní.

„Na video jsem zachytil všechny důležité okamžiky naší vydařené cesty po Lotyšsku a Estonsku, součástí je i výstava fotografií nazvaná shodně s filmem - Via Baltica. Snažil jsem se videodokument sestříhat a poskládat tak, aby byl zajímavý nejen z hlediska cestování, ale aby byl i vtipný a zábavný. Srdečně zvu všechny, kdo chtějí prožít příjemný středeční podvečer,“ vyslovil pozvání autor Josef Franc.   

Autem, pěšky i na člunech, vždy však pod červenomodrobílou českou vlajkou, zanechávala malá hanácká výprava svou stopu v místech, která dosud zůstala utajena sběratelům turistických trofejí. O to víc prostoru měla parta fotografů a cestovatelů pro svůj záměr objevit a zvěčnit kouzlo členitého pobřeží s nekonečnou mořskou plání či zachytit tajemno starých šlechtických sídel posazených jako perly mezi pahorky a nekonečné lesy. V hledáčku fotoaparátů a kamery uvízla kouzelná zákoutí uliček středověkých městeček, rozeklaná skaliska i rozkvetlé paseky. A také je na fotografiích zachycena nelehká řehole fotografů, čekání na ten správný okamžik, kdy musí lovec záběru zmáčknout spoušť fotoaparátu. Ve stoje, vleže, vsedě i v těch nejneuvěřitelnějších polohách.  Své zážitky nabídne Josef Franc se svými přáteli i prostějovské veřejnosti.  

(jap)

Středa, Březen 21, 2012 - 17:00

Poslat nový komentář