Tip na výlet. Kosíř od Gabrielova

Tip na výlet. Kosíř od Gabrielova
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet. Kosíř od Gabrielova
Tip na výlet. Kosíř od Gabrielova

Zbytky feudálního statku Gabrielov nebo také Lusthos, leží na úpatí Velkého Kosíře mezi obcemi Čechy pod Kosířem a Lhota pod Kosířem. Patříval majitelům nedalekého zámku Čechy pod Kosířem.

Na Gabrielov se dostanete po asfaltové cestě, která je součástí naučné stezky, a to pěšky i na kole. Cestou si můžete odpočinout u krásně opravených božích muk.

Zámecký dvůr nesl jméno po manželce majitele panství hraběte Františka Josefa II. Silva Tarouca princezně ze Schwarzenberku, Gabriele Silva Taroucové (9.10.1856-1934), která zde bývala častým hostem. Chovali se tu ušlechtilí koně, krávy, kozy a drůbež. K zámeckému dvoru patřil i rozsáhlý ovocný sad, pro zásobování zámku v Čechách pod Kosířem ovocem. Obdélníkový statek byl obehnán kamennou zídkou, která je částečně zachovala. Na konci války - 24. května 1945 - byl dozorem nad statkem pověřen národní komisař, ale statek postupem zanikl.

Nynější majitel pozemků zachoval část zdiva, na ohrazené pastvině chová ovce a skot. Od Gabrielova je krásný rozhled do krajiny. Za povšimnutí stojí i malý rybníček, který je významnou mokřinou pro zdejší obojživelníky.

Od Gabrielova je to už je kousek krásnou procházkou k rozhledně na Velkém Kosíři. (ber)

Poslat nový komentář