Česko posílá do Řecka na pomoc v boji s ohněm i hasiče z Olomouckého kraje

Česko posílá do Řecka na pomoc v boji s ohněm i hasiče z Olomouckého kraje
Ilustrační foto pixabay.com

Situace s lesními požáry, které sužují Řecko v průběhu celého léta, se opět zhoršila. Řekové požádali o pomoc, konkrétně o letecké hašení a pozemní týmy hasičů. Česká republika na tuto žádost obratem zareagovala a nabídla moduly pro letecké i pozemní hašení. Obě nabídky byly řeckou stranou večer akceptovány.

Odřad pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk bude operovat na řeckém území sedm dní. Pozemní část týmu odjede do Řecka během úterý 22. 8. 2023, posádka s vrtulníkem odletí po zajištění nezbytných administrativních úkonů posléze. Cílem pro vrtulník bude letiště Tatoi severně od Athén. Tým pak bude operovat dál podle instrukcí Řeků.

Hasičský záchranný sbor ČR nabídl zároveň Řecku modul pozemního hašení. Ten je v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace s požáry v Řecku eskalovala poprvé. Odřad čítá celkem 64 lidí (53 hasičů, 7 záchranářů, 4 členové podpůrného týmu servisních pracovníků výrobců zásahových vozidel) a 33 kusů zásahové a další techniky. Připraveny jsou tři hasební segmenty, v každém jsou tři cisternové automobilové stříkačky, čtyřkolka s výbavou na hašení lesních požárů, dopravní automobily a vše doplňují další vozidla logistiky. Součástí je také tým Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy s vozidlem Fénix, který zajistí hasičům zdravotnickou podporu. Celý modul je koncipován tak, aby byl maximálně soběstačný pro nasazení po dobu až 10 dnů.

„Modul pro pozemní hašení tvoří 53 příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR, 7 záchranářů ZZS hl. m. Prahy s vozidlem Fénix, 4 servisní pracovníci výrobců zásahových vozidel,“ uvedla Martina Götzová, tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR s tím, že modul se vydá na cestu 22. 8. 2023 ve 13 hodin ze seřadiště v Podivíně. (ber)

Poslat nový komentář