Uvnitř hořícího bytu byli uvězněni lidé

Uvnitř hořícího bytu byli uvězněni lidé
Hasiči uvnitř zakouřeného bytu. Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Uvnitř hořícího bytu byli uvězněni lidé
Uvnitř hořícího bytu byli uvězněni lidé

Dnes, 2. ledna 2012 před půl pátou odpoledne, vyjeli hasiči k požáru bytu ve čtyřpodlažním domě v Okružní ulici v Prostějově. Ze silně zakouřených prostor vyvedli záchranáři čtyři osoby a jedno malé dítě. Při hašení objevili ve zcela zadýmaném pokoji dalšího člověka.

K likvidaci požáru bytu ve třetím patře vyslalo operační středisko hasičů tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Společně s osádkami dvou cisternových vozidel a výškové techniky profesionálních hasičů Prostějov na pomoc vyjely dvě jednotky dobrovolných hasičů, Vrahovice a Žešov. Valící se hustý kouř z oken hořícího bytu a prvotní informace od oznamovatelů o uvězněných osobách vyžadovalo co nejrychlejší pomoc hasičů obyvatelům domu. 

Hasiči ihned po příjezdu vyvedli z hustě zakouřených prostor pět osob, z toho jedno velmi malé, dle odhadu hasičů roční dítě. Poté zahájila jedna ze skupin hasičů lokalizaci požáru. "Plameny zcela zachvátily jednu místnost, oheň se velmi rychle šířil i do chodby bytu. Uvnitř v protější požárem nezasažené, nicméně velmi hustě zakouřené místnosti nalezli hasiči jednu osobu a předali ji do péči lékařské pomoci zdravotnické záchranné služby. Jednalo se o starší paní, která se nadýchala zplodin hoření. Po prvotním ošetření byla transportována sanitním vozem do nemocnice s následnou péčí lékařů," popsal dramatické okamžiky Zdeněk Hošák z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Hasičům se velmi krátké době podařilo požár lokalizovat i likvidovat pomocí jednoho hasebního proudu „C“. Následně zahájili vyklízení místnosti požárem zasaženého vybavení, přetlakovou ventilací provedli odvětrání a ochlazení prostor bytu i schodiště. Poté pomocí termokamery místo požářiště překontrolovali a vyloučili tak možná skrytá ohniska. 

Příčina vzniku požáru je v současnosti v šetření, výše škody byla odhadnuta na částku kolem 100 tisíc korun. 

(red)

Poslat nový komentář